راهنمای سفر به کلیبر ۱۴۰۳ + جاهای دیدنی کلیبر و هزینه ها
کلیبر کجاست؟ شهرستان کلیبر در شمال شرق استان آذربایجان شرقی، در 63 کیلومتری اهر و 210 کیلومتری تبریز قرار گرفته است. این شهرستان سرسبز با وجود جنگل ارسباران و قلعه بابک شهرت پیدا کرده و یکی از جذاب ترین مقاصد گردشگری در شمال غرب کشور محسوب می شود. آب و هوای این منطقه معتدل و کوهستانی است که در فصل های سرد سال آب و هوای سرد و کوهستانی دارد. اگر قصد سفر به این شهرستان زیبا را دارید توصیه می کنیم در این مطلب از تودی تریپ راهنمای سفر به کلیبر را مطالعه کنید.
کلیبر کجاست؟
کلیبر از توابع استان آذربایجانشرقی است و درست در ضلع شمالی این استان واقع شده است. این شهر با جمهوری آذربایجان مرز مشترک دارد و یکی از مهمترین رودخانههای ایران به نام ارس از شمال آن عبور میکند. تبریز، تنها ۱۷۰ کیلومتر از آن فاصله دارد و میتوان گفت از کلیبر تا تبریز در حدود ۳ ساعت راه است. شهرستان اهر در جنوب کلیبر و جلفا در غرب آن واقع شدهاند. همچنین شهرهایی چون پارسآباد مغان و مشکینشهر در همسایگی آن قرار دارند.
بهترین زمان سفر به کلیبر
اگر بخواهیم کلیبر را با آذربایجان مقایسه کنیم، میبینیم که دمای کلیبر حدود ۱۰ درجه خنکتر از دمای آذربایجان است و هوایی دارد که آدم را به شدت سرحال و پرانرژ میکند. این منطقه به دلیل داشتن جنگلهای ارسباران از بکرترین نقاط ایران محسوب میشود و آب و هوایی کوهستانی دارد. حالا اگر میخواهید بدانید که چه فصلی بهتر است به کلیبر سفر کنید، ما به شما توصیه میکنیم برنامه سفر خود را برای فصل تابستان یا اواخر فصل بهار تنظیم کنید. کلیبر در این دو فصل زیباترین مناظر از طبیعت را به نمایش میگذارد و به حدی زیبا و خوش آب و هوا میشود که روح هر انسانی را به پرواز در میآورد.
چگونه از تهران به کلیبر برویم؟
اگر از مبدا تهران به مقصد کلیبر سفر میکنید، تا کلیبر حدود ۷۷۰ کیلومتر راه در پیش خواهید داشت. شما میتوانید با گذر از اتوبان قزوین – زنجان و سپس تبریز، تابلوهای راهنما به کلیبر را دنبال کنید تا شما را به این خطه سرسبز برسانند. قبل از سفر به کلیبر لازم است بدانید که این شهر ایستگاه راهآهن یا فرودگاه ندارد، بنابراین تنها راه دسترسی به آن از طریق خودروی شخصی است که در مجموع از تهران تا کلیبر حدود ۹ ساعت زمان خواهد برد.
مسیرهای دسترسی به کلیبر
برای رسیدن به این شهر رؤیایی باید از مسیر زمینی استفاده کنید؛ چون فرودگاه و ایستگاه راه آهن ندارد. البته میتوانید تا تبریز را با قطار یا هواپیما بروید و از آنجا برای رفتن به کلیبر، به فکر وسیله دیگری باشید.
اگر حوصله دردسر ندارید و دستبهفرمانتان هم خوب است، دنبال جاده ۲۷ روی نقشه باشید. از هر جای ایران که هستید خودتان را به تبریز برسانید و از آنجا وارد کلیبر شوید. از تبریز تا کلیبر حدود 181 کیلومتر راه است. البته اگر از سمت اردبیل میآیید که باید به سمت اهر برانید و بعد هم به کلیبر برسید. کلیبر در 224کیلومتری اردبیل قرار دارد.
هتل های کلیبر
هتل آنزا کلیبر، هتل آپارتمانی لوکس در منطقه ارسباران است که با ارائه خدماتی مطلوب ومتفاوت اقامتی با شکوه را برای مسافرین عزیز رقم میزند. این هتل 3 ستاره دارای 15 باب اتاق، صبحانه رایگان، رستوران و کافیشاپ، سیستم سرمایش و گرمایش، اینترنت، آسانسور و صدها امکانات مناسب دیگر میتواند گزینه خوبی جهت اقامتتان باشد. هتل پارادایس کلیبر نیز هتلی 4 ستاره است که در خیابان فرمانداری اول جاده جانانلو واقع شده است. این هتل با بهترین و کاملترین امکانات اقامتی خوش را برای مسافرین رقم میزند. هتل 3 ستاره بزرگ نیز در میدان شهرداری کلیبر قرار دارد. این هتل نیز با 31 باب اتاق تمیز و مرتب محل مناسب جهت اقامت محسوب میشود.
سوغات کلیبر
انار و زغال اخته به عنوان محصولات و سوغات معروف کلیبر شناخته میشوند به طوری که هر ساله جشنواره زغال اخته نیز در این شهر برپا میشود و گردشگران زیادی را به این منطقه جذب میکند، همچنین ورنیبافی از صنایع دستی کلیبر است.
رستوران های کلیبر
کلیبر به کبابهای خوش طعمش معروف است. در این منطقه چند رستوران را میتوان نام برد که از نظر اشخاصی که قبلا در این رستوران ها غذا میل کردهاند دارای رتبه بالایی بوده اند. رستوران دادلی محیطی راحت و بیتکلف برای صرف غذا دارد و در جاده جانانلو واقع شده است. رستوران کالیوود که به صورت شبانهروزی باز است و در فرمانداری شهر کلیبر قرار دارد از دیگر رستوران های کلیبر محسوب میشود. رستوران و غذاخوری شقایق در فرمانداری، تا 11 شب آماده پذیرایی از مشتریان عزیز است. اگر میل به فست فود دارید، از کیفیت غذای فست فود ستاره بسیار تعریف میکنند.
غذاهای محلی کلیبر
کلیبر نیز مانند هر شهر ایرانی دیگر، علاوه بر جاذبههای طبیعی و خارجی منحصربه فرد از غذاهای محلی مخصوص نیز برخوردار است. در همین بخش میتوانید چند مورد از غذاهای محلی کلیبر را بشناسید.
آش زغال اخته
همانطور که در بخش سوغات این راهنمای سفر گفته شد، زغال اخته محصول اصلی باغهای کلیبر محسوب میشود. برای همین در سبد غذایی کلیبریها نیز جای گرفته است. کلیبریها با این میوه آبدار و خوشمزه، آشی فوقالعاده خوش طعم و مفید طبخ میکنند که اگر در سفر به کلیبر آن را امتحان نکنید، ظلم بزرگی در حق خود قائل شدهاید. لوبیا چیتی، پیاز، زغالاخته، سبزی، فلفل و… مواد اولیه آش زغال اخته هستند.
میوه آشی
در کلیبر یک آش میوهای دیگر به نام میوه آشی پخت میشود که بسیار قوی و خوش طعم است. برای تهیه این آش سنتی و مقوی از میوههایی مثل آلبالو، گوجهسبز و زردآلو استفاده میشود.
طبیعت و پوشش گیاهی کلیبر
کلیبر همان سرزمین پوشیده از جنگلها، چمنزارها، مراتع و پوششهای گیاهی متنوع است. اینجا عصارهای از طبیعت کوهستانی همه ایران را میبینید. در جنگلهای این منطقه، درختان پهنبرگی به چشم میخورند که از نظر ظاهری چیزی بین درختان نمپسند جنگلهای شمال، درختان نیمهخشکی پسند و درختان جنگلهای زاگرس هستند.
بلوط، افرا، سرخدار، ارس، گردو، انار، کرب، زغالاخته، فندق داغداغان، زبان گنجشک، اوری، سماق، گیلاس وحشی و… از این گونهها هستند. زالزالک، آردوج، سرخدار، قرهقات، شیرین بیان، آویشن و بومادران هم از جمله گیاهان دارویی هستند که در طبیعت این منطقه یافت میشوند. راستی کلیبر بهشت آنهایی است که طعم ترش را دوست دارند. اینجا تا دلتان بخواهد ذغال اخته و تمشک یافت میشود. البته حتماً خودتان میدانید که چیدن تمشکهای خودرو و وحشی بسیار سخت است؛ اما باز هم به دردسرش میارزد.
پوشش جانوری کلیبر
پر واضح است که در طبیعتی این چنینی بتوانید حیوانات مختلفی را هم ببینید. حیوانات هم مثل ما انسانها بدشان نمیآید در جایی سرسبز و زیبا زندگی کنند. کلیبر هم به دلیل داشتن شرایط آب و هوایی بسیار مناسب، همواره خانه امنی برای جانوران متفاوت بوده است.
بز، پازن، قوچ، میش، گراز، خرس قهوهای، گرگ، سیاهگوش، روباه، خرگوش، پلنگ، مارال (گوزن قرمز) و… در کنار پرندگانی مانند کبک، قرقاول ارسبارانی، هما، انواع پرندگان شکاری و سیاه خروس قفقازی شاهدی بر این ادعای ما هستند. اگر شانس بیاورید و مارال یا سیاه خروس قفقازی را ببینید، میتوانید با افتخار برای بقیه تعریف کنید که گونه های بسیار کمیابی را به چشم دیدهاید. البته این سکه یک روی دیگر هم دارد و آن اینکه هنگام کمپ در چنین محیطی باید بهشدت جوانب احتیاط را رعایت کنید. از سویی تنها کمپ نکنید؛ چرا که ممکن است با حیوان گرشنهای روبهرو شوید. از سوی دیگر هم حواستان به خانه و کاشانه این موجودات باشد.
جاهای دیدنی کلیبر که نباید از دست داد
- قلعه بابک
- جنگل ارسباران
- منطقه حفاظتشده آینالو
- مجموعه متاللی
- پل شاه عباس
- آب گرم قلعه کندی
- قلعه پیغام
- برج سنگی قارلوجا
قلعه بابک
قلعه بابک یکی از جاهای دیدنی کلیبر است که به آن دژ بابک و قلعه جمهور هم میگویند و در ارتفاعات ۲۳۰۰ تا ۲۶۰۰ متری کوههای کلیبر قرار دارد. این قلعه تاریخی که در منطقه ارسباران قرار دارد، بهدلیل موقعیت استراتژیک و دشواری دسترسی به آن، یکی از قلعههای مستحکم زمان خود محسوب میشده است. این قلعه، سه طبقه دارد که شامل تالارها و اتاقهای مختلف است. قلعه در سال ۱۳۴۵ به فهرست آثار ملی ایران افزوده شده و از سال ۱۳۷۶، مرمتهایی در آن آغاز شده است.
این قلعه بهدلیل موقعیت جغرافیاییاش و منظره زیبایی که از بالای آن دیده میشود، در کنار جاهای تاریخی کلیبر فرصتی مطلوب برای علاقهمندان به تور طبیعتگردی است. در واقع این مکان، علاوهبر آشنایی با تاریخ مقاومت و دلاوریهای بابک خرمدین، فرصتی برای دیدن طبیعت بکر و زیباییهای منطقه ارسباران و همچنین دیدار با ایل شاهسون در فصل تابستان است که همواره با استقبال گردشگران و دوستداران تاریخ مواجه میشود. در نهایت باید بگوییم که این جاذبه، از جاهای دیدنی کلیبر در تابستان است که هوای مطلوبی دارد.
- مدتزمان پیشنهادی برای بازدید از قلعه بابک: نصف روز
- قیمت بلیط قلعه بابک: رایگان
- آدرس قلعه بابک: شهرستان کلیبر
جنگل ارسباران
یک جای دیدنی کلیبر که باید حتماً از آن دیدن کنید؛ جنگلهای ارسباران است. این منطقه که به نامهای قرهداغ و آرازبار هم معروف است، در شمال آذربایجان شرقی قرار دارد و از آن بهعنوان یکی از زیباترین مناطق کوهستانی و جنگلی شمالغرب کشور یاد میشود. این منطقه با وسعتی حدود ۱۳۰ هزار هکتار، مناظر طبیعی خیرهکننده و آثار تاریخی زیادی را در خود جای داده است. بخش چشمگیری از این منطقه بهعنوان «منطقه حفاظتشده زیستی» تحت حفاظت یونسکو ثبت شده است که نشاندهنده اهمیت جهانی این منطقه برای حفظ تنوع زیستی و طبیعت است و پیشنهاد میکنیم در کنار بازدید از جاهای دیدنی تبریز، بازدید از ارسباران را فراموش نکنید.
جنگلهای ارسباران از جاهای دیدنی کلیبر در بهار هم محسوب میشود؛ چراکه محلی عالی برای طبیعتگردی و کمپینگ است و با داشتن کوههای بلند، درختان بلوط و آبشارهای زنده، چیزهای زیادی برای کشف کردن دارد. اگر میخواهید با تور داخلی به کلیبر سفر کنید، بهترین زمان برای بازدید از این منطقه از اواخر اردیبهشت تا اواخر شهریور است.
- مدتزمان پیشنهادی برای بازدید از جنگل ارسباران: یک روز کامل
- قیمت بلیط جنگل ارسباران: رایگان
- آدرس جنگل ارسباران: ۴۶ کیلومتری کلیبر، منطقه حفاظتشده ارسباران
منطقه حفاظت شده آینالو
منطقه حفاظتشده آینالو، یکی از قسمتهای زیبا و دستنخورده منطقه ارسباران در بین جاهای دیدنی کلیبر است که در بخش خداآفرین قرار دارد. این منطقه در بسیاری از روزهای سال، حالت مهآلودی دارد که باعث شده تنوع بیولوژیکی فراوانی در قسمتهای مختلف آن به وجود آید و بهعنوان زیستگاه ۱۷ گونه حیوان کمیاب و در خطر انقراض ازجمله مارالها شناخته شود. این منطقه با مساحتی بیش از ۸۰ هزار هکتار، در بین جاذبه های گردشگری کلیبر از نظر حفاظت محیطزیست اهمیت دارد.
برای دسترسی به تفرجگاه آینالو، باید از تبریز بهسمت کلیبر و سپس بهسوی جادهای که به قلعه بابک میرود، حرکت کنید. همچنین، دسترسی از جلفا از طریق سیهرود و نوردوز نیز امکانپذیر است. به این منظور باید حدود دو کیلومتر مسیر خاکی را از روستای آینالو طی کنید تا به محل مد نظر برسید.
- مدتزمان پیشنهادی برای بازدید از منطقه حفاظتشده آینالو: نصف روز
- قیمت بلیط منطقه حفاظتشده آینالو: رایگان
- آدرس منطقه حفاظتشده آینالو: بخش خداآفرین، ۴۵ کیلومتری شهر کلیبر، ۱۵ کیلومتری روستای عاشقلو
مجموعه آب درمانی متاللی
متاللی یک مجموعه آبدرمانی معروف است که به آن، مجموعه آبدرمانی متعلق هم میگویند. متاللی بزرگترین مجتمع آبدرمانی در ایران است که در روستای متعلق قرار دارد و از جاهای دیدنی کلیبر محسوب میشود. این مجموعه با وسعت ۱۲۸۷۰ متر مربع، امکانات متنوعی چون استخرهای سرپوشیده با سقف متحرک، سونا، جکوزی، سالنهای ورزشی و همچنین امکانات رفاهی مختلف شامل پارکینگ، نمازخانه، واحدهای تجاری، رستوران، کافیشاپ و فضای بازی کودکان را در خود جای داده است.
دمای آب چشمه این مجموعه، ۶۸ درجه سانتیگراد است و بهدلیل خواص درمانی آن برای بهبود دردهای مفصلی، پوستی و سایر بیماریها مانند رماتیسم و سنگ کلیه استفاده میشود. با آبوهوای ییلاقی و پوشش جنگلی روستای متعلق که زیبایی خاصی دارد، مجموعه آبدرمانی آن مانند آبگرمهای سرعین که از جاهای دیدنی اردبیل هستند، با استقبال گردشگران و حتی افراد محلی مواجه شده است. این چشمه بهعنوان یکی از جاهای گردشگری کلیبر در منطقه ارسباران شناخته شده و در سازمان جهانی یونسکو نیز به ثبت رسیده است.
- مدتزمان پیشنهادی برای بازدید از مجموعه آبدرمانی متاللی: نصف روز
- قیمت بلیط مجموعه آبدرمانی متاللی: نامشخص
- آدرس مجموعه آبدرمانی متاللی: بخش آبشاحمد، روستای متعلق (روستای متاللی)
پل شاه عباس
پل شاه عباس، یکی از یادگاریهای دوره صفویه است که توسط شجاعالممالک کلیبری ساخته شده و از جاهای دیدنی کلیبر است. این پل بر روی رودخانه کلیبر احداث شده و در گذشته بهدلیل تخریب بخشی از این پل، به آن «پل شکسته» یا «سینیخ کورپی» نیز میگفتند. پل در سال ۱۳۷۶ مرمت و بازسازی شده است. پل شاه عباس بهعنوان یکی از جاذبههای گردشگری کلیبر، مکانی دیدنی برای بازدید در فصول بهار و تابستان محسوب میشود و با معماری زیبا و تاریخی خود، نمایانگر هنر و فرهنگ دوران صفویه در ایران است.
ازآنجاکه این پل در نقشه گوگل ثبت نشده است، اگر به این جای دیدنی کلیبر علاقه دارید، پس از رسیدن به محله کفشان اوی، آدرس دقیق این پل را از مردم محلی بپرسید تا مسیر درست را پیدا کنید.
- مدتزمان پیشنهادی برای بازدید از پل شاه عباس: نصف روز
- قیمت بلیط پل شاه عباس: رایگان
- آدرس پل شاه عباس: محله کفشان اوی
آب گرم قلعه کندی
قلعه کندی، واقع در شهرستان کلیبر استان آذربایجان شرقی، یکی دیگر از دیدنی های کلیبر است که به داشتن آب گرم معروف است. این آب گرم بهدلیل موقعیت جغرافیایی منحصربهفردش در نزدیکی رود مرزی ارس و سد خداآفرین، با استقبال بسیاری از گردشگران داخلی مواجه شده است. دمای آب این چشمه، بین ۷۵ تا ۸۰ درجه سانتیگراد است که در استخرهای آن به حدود ۶۵ تا ۷۰ درجه سانتیگراد کاهش پیدا میکند و برای بیماریهایی نظیر روماتیسم، خواص درمانی دارد. همچنین اگر احساس میکنید دمای آب گرم کندی زیاد است، چشمه «یل سوئی» در نزدیکی آن دمای پایینتر و خواص درمانی بیشتری دارد.
برای رسیدن به این منطقه که از دیدنی های کلیبر است دو دسترسی مختلف وجود دارد؛ مسیر اول از تبریز به سمت اهر است که پس از رسیدن به آن، مسیر را به سمت هوراند باید ادامه دهید. زمانی که به هوراند رسیدید، جاده هوراند-آبش احمد را که کمی پیچوخمهای بیشتری دارد پیش بگیرید. در نهایت، قبل از رسیدن به روستای آبش احمد باید به سمت چپ بپیچید که جاده آبش احمد-عبدالرزاق نام دارد و تا رسیدن به قلعه کندی ادامه دهید. مسیر دوم که 190 کیلومتر است، از سمت کلیبر راه دارد. به این صورت که باید از تبریز به سمت کلیبر حرکت کنید. کلیبر را که رد کردید، مسیر را تا جاده عبدالرزاق-آبش احمد ادامه دهید تا به قلعه کندی برسید. این مسیر، 10 کیلومتر بیشتراز اولی است. شما با توجه به موقعیتتان، میتوانید یکی از دو مسیر را انتخاب کنید.
- مدتزمان پیشنهادی برای بازدید از آب گرم قلعه کندی: نصف روز
- قیمت بلیط آب گرم قلعه کندی: اطلاعاتی ثبت نشده است.
- آدرس آب گرم قلعه کندی: شهرستان کلیبر، قلعه کندی
قلعه پیغام
قلعه پیغام در جنوب روستایی به همین نام و در 10 کیلومتری شهر کلیبر قرار دارد. این قلعه، از جاهای دیدنی کلیبر محسوب میشود و از دژهای تاریخی ایران است که قدمتش به دوران اشکانیان بازمیگردد. این قلعه که در روی کوهی با سه پرتگاه در اطرافش قرار دارد، منظرهای دیدنی از رود کلیبر را به نمایش میگذارد. درحالحاضر از ساختمان اولیه قلعه اثر زیادی بر جای نمانده و براساس کاوشهای باستانشناسان، برجستهترین کاربرد تاریخی قلعه، استفاده بابک خرمدین از آن برای ارسال دستورهای نظامی بوده است. بازسازیهای انجامشده در سال ۱۳۷۶، این مکان را به مقصدی دیدنی برای گردشگران تبدیل کرده است. قلعه پیغام بهدلیل اهمیت تاریخیاش در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده و محلی ایدئال برای علاقهمندان به تاریخ و طبیعت است.
- مدتزمان پیشنهادی برای بازدید از قلعه پیغام: نصف روز
- قیمت بلیط قلعه پیغام: رایگان
- آدرس قلعه پیغام: 10 کیلومتری جنوب شهرستان کلیبر، روستای پیغام
برج سنگی قارلوجا
برج سنگی قارلوجا یا قارلوجه معروف به برج قشلاق قارلوجا، در روستای قارلوجه شهرستان کلیبر واقع شده است. قدمت این برج که در کنار رودخانه ارس قرار دارد، به قرن هفتم و هشتم هجری قمری نسبت داده شده است و در دوره صفویه تعمیر و بازسازی شده است. این بنای تاریخی با معماری هشتضلعی و استفاده از سنگهای تراشدادهشده بنا شده و ارتفاع باقیمانده آن پنج متر است. برج قارلوجا بهعنوان یکی از آثار ملی به ثبت رسیده است و احتمال میرود از سردابهای که در زیر آن وجود دارد، بهعنوان محل دفن یکی از بزرگان ایلخانان مغول استفاده شده است. این برج از نظر تاریخی یکی از باارزشترین جاهای دیدنی کلیبر است.
- مدتزمان پیشنهادی برای بازدید از برج سنگی قارلوجا: نصف روز
- قیمت بلیط برج سنگی قارلوجا: رایگان
- آدرس برج سنگی قارلوجا: شهرستان کلیبر، کنار رودخانه ارس، روستای قارلوجه
سخن آخر
در این مطلب، با معرفی جاهای دیدنی کلیبر، سعی کردیم مسیر شما را در سفر به این شهر هموار کنیم. همانطور که در این مطلب خواندید، کلیبر با داشتن جاذبههای طبیعی و تاریخی فراوان، مقصدی مناسب برای علاقهمندان به تاریخ و طبیعت است.