خانه و موزه لطفعلیان ملایر کجاست؟
تودی تریپ: خانه لطفعلیان مربوط به اواخر دوره قاجاریه است و در ملایر، خیابان شهید مصطفی خمینی، کوچه شهید علیرضا شهبازیان واقع شده است.
این اثر که در 28 اسفند 1380 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده، یکی از مکان های دیدنی ملایر محسوب می شود.
بنای خانه لطفعلیان اکنون مرمت شده و به عنوان موزه ملایر مورد بازدید علاقه مندان قرار می گیرد. این خانه در دو طبقه ساخته شده است.
سقف طبقه همکف با طاق نماهای آجری زیبا و طبقه فوقانی با تیرهای چوبی پوشیده شده است. زیباترین قسمت بنا حوضخانه است که با طاق های آجری زیبا به سبک چهار قسمتی پوشیده شده است.
40 شی تاریخی برنزی مربوط به هزاره اول قبل از میلاد. در موزه ملایر به نمایش گذاشته شده است.
30 ظروف و مجسمه گلی و ادوات کشاورزی از دوره های مختلف تاریخی نیز در موزه ملایر به نمایش گذاشته شده است.
در بخشی دیگر از این موزه باستانی اشیا و لوازم مردم شناسی در معرض دید علاقه مندان و پژوهشگران قرار گرفت.
آشنایی با خانه لطفعلیان
مصدق الممالک در زمان فتحعلی شاه قاجار به دلیل خویشاوندی با دربار توانست از معماران چیره دست آن عصر برای ساخت خانه رویایی خود استفاده کند.
این خانه در ابتدا دارای سه قسمت داخلی، یک تالار و یک اصطبل بود که مختص امور مذهبی بود، اما پس از خرید این خانه مرتضی خان لطفعلیان، تالار را به خانه ای زیبا تبدیل کرد و در سال های بعد خانواده اش در این خانه.
به همین دلیل این خانه به خانه لطف علیان معروف است. سرانجام اداره میراث فرهنگی این خانه را در سال 1392 از صاحبش خرید و پس از مرمت، آن را به موزه تبدیل کرد.
خانه دو طبقه لطفعلیان در زمینی به مساحت 1200 متر مربع ساخته شده و دارای 2 حیاط اندرونی و بیرونی می باشد.
نمای بیرونی این خانه کاهگلی و بدون تزیین است، اما ورودی خانه دارای کنده کاری ها و آجرکاری های زیبایی است.
ورودی خانه به شکل هشت ضلعی است و به اصطبل، پشت بام و حیاط کوچکی راه دارد. با ورود به خانه، سقف طبقه همکف که با طاق های آجری زیبا پوشیده شده است، توجه را به خود جلب می کند.
سقف طبقه بالا متفاوت است و با تزئینات لامپ کوبی تزئین شده است.
علاوه بر این بال های در و پنجره های این طبقه سوژه های مناسبی را برای عکاسی فراهم کرده و زیبایی خاصی به خانه می بخشد.
موقعیت خانه و موزه لطفعلیان
ایران، استان همدان، ملایر، خیابان اراک
ملایر شهری با خانه های تاریخی است. حدود 120 خانه تاریخی مربوط به دوره قاجار در این شهر شناسایی شده است که هر کدام دارای ویژگی های منحصر به فردی هستند.
خانه و موزه لطفعلیان ساختمانی دو طبقه آجری است که در خیابان شهید مصطفی خمینی ملایر واقع شده است.
این خانه با زیربنای حدود 1200 متر در زمان فتعلی شاه قاجار ساخته شد که مالک اصلی آن فردی به نام محسن مصدقی معروف به مصدق الممالک بود.
بازدید از خانه و موزه لطفعلیان حدود 1 تا 2 ساعت طول می کشد، به خصوص اگر بخواهید ساعتی را در حیاط خانه و اطراف دریاچه بگذرانید.
ورودی موزه هزینه کمی دارد که با پرداخت هزینه می توانید از تمام قسمت های موزه دیدن کنید.
به طور معمول شهر ملایر به دلیل کوهستانی بودن دارای آب و هوای معتدل است و در ماه های گرم که اکثر شهرها در گرمای تابستان می سوزند، هوای خنک و مطبوع ملایر فرصت لذت بردن از تابستان را فراهم می کند، اما به طور کلی، نیمه اول سال بهترین زمان برای بازدید از این بنا است تا از نزدیک شاهد شکوه معماری و مهندسی گذشته باشیم.
خانه لطفعلیان در خیابان شهید مصطفی خمینی قرار دارد و اگر به میدان آزادگان ملایر برسید به راحتی می توانید به این خیابان برسید.
از سمت میدان به سمت خیابان اراک رفته و بعد از کلانتری +10 به خیابان شهبازی بپیچید. در اینجا راهنمای موزه را خواهید دید.
حوض خانگی
معروف ترین و زیباترین قسمت این موزه حوض خانگی است که به لطف معماری آن حتی در گرمای سوزان تابستان خنک می ماند.
خز خانه با طاق های آجری زیبا پوشیده شده و در پایین آن 2 دریاچه سنگی وجود دارد که سرچشمه هوای باطراوت خوز خانه است.
تالارهای موزه
این موزه تالارهای متعددی را برای نمایش فرهنگ و تاریخ خود اختصاص داده است که در برخی از آنها آثار باستانی کاوش شده از تپه هایی مانند دستکند و نوشیجان به نمایش گذاشته شده است.
در قسمتی دیگر از موزه، آثار باستانی و اشیای مربوط به دوران قاجار را جمع آوری کرده اند که از جمله آنها می توان به چراغ تزئینی، وسایل آشپزی، اسناد اداری و ترازو قدیمی اشاره کرد.
هنر و فرهنگ
بخشی از موزه لطفالیان دارای مجسمههایی است که تاریخچه مراحل آبمیوهسازی را در محلههای ملایری نشان میدهد. شیرهپزی یکی از آیینهای سنتی ملایر است که قدمتی طولانی دارد.
یکی از راهروهای خانه به افتخار این هنرمند مالایایی مسعود جعفری جوزانی نام دارد و پوسترهایی از فیلم ها و آثار او در این راهرو به نمایش گذاشته شده است.