ایران گردی

چغازنبیل؛ جاذبه ای درخشان و تاریخی

تودی تریپ: دورونتاش زیگورات (به آشوری: Dūr Untaš؛ ​​به ایلامی: Āl Untaš dNapiriša)، معروف به چغازنبیل، نیایشگاهی باستانی است که در حدود ۱۲۵۰ سال قبل از میلاد مسیح در تمدن عیلام ساخته شده است.

این زیگورات بنای مرکزی محوطه باستانی مجموعه ایلامی دوروانتاش است که در نزدیکی شوش در استان خوزستان قرار دارد.

چغازنبیل در سال 1358 به عنوان اولین اثر تاریخی ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار گرفت و معماری منحصر به فرد آن به همراه زیگورات های موجود در میاندورود برای باستان شناسان و علاقمندان به تاریخ و میراث جهانی شناخته شده است.

منطقه تاریخی چغازنبیل شهری باستانی است که در قرن سیزدهم قبل از میلاد ساخته شده است. از پادشاه عیلام

چغازنبیل کجاست؟

این معبد در ۴۵ کیلومتری جنوب شهر شوش و ۳۵ کیلومتری غرب شهر باستانی شوشتر و در نزدیکی محوطه باستانی هفت تپه قرار دارد.

در جاده شوش به اهواز می توان به میراث جهانی چغازنبیل رسید. همچنین می توانید با رفتن به جاده شوشتر به هفت تپه یا جاده کشاورزی و صنعت کارون به چغازنبیل برسید.

  • آدرس چغازنبیل: استان خوزستان در 45 کیلومتری جنوب شهر شوش

چغازنبیل;  جاذبه ای درخشان و تاریخی

شوش در گذشته یکی از وسیع ترین و زیباترین شهرهای جهان به شمار می رفت و پایتخت قدرتمندترین امپراتوری های جهان بود. بنای باستانی چغازنبیل رازهای زیادی در درون خود نهفته است.

زیگورات چغازنبیل که نام ایلامی آن دوروانتاش زیگورات است بخشی از شهر باستانی دوروانتاش در گذشته های دور بوده است.

زیگورات چغازنبیل در استان خوزستان و در نزدیکی شهر باستانی شوش قرار دارد. برای رسیدن به چغازنبیل دو مسیر وجود دارد. در مسیر اول باید از شوشتر به سمت کشاورزی کارون بروید و ادامه این جاده به چغازنبیل می رسد.

در مسیر دوم باید به جاده اهواز – شوش بروید که به سمت هفت تپه منحرف می شود. این مسیر بعد از هفت تپه به چغازنبیل منتهی می شود.

هفت تپه نیز یکی از آثار باستانی استان خوزستان است که ارزش دیدن دارد. این محوطه باستانی از چندین تپه تشکیل شده و در حدود 10 کیلومتری جنوب شرقی دزفول قرار دارد.

به گفته باستان شناسان، هفت تپه در قرن پانزدهم پیش از میلاد، در زمان حکومت عیلامی ها و پادشاهی تپتی اهر، مرکز مهم سیاسی بوده و سپس دزفول مرکز قدرت سیاسی عیلامی ها شد.

از آنجایی که هفت تپه در وسط جاده چغازنبیل قرار دارد، بازدید از این محوطه تاریخی ارزشمند را به شما توصیه می کنیم.

چغازنبیل;  جاذبه ای درخشان و تاریخی

چغازنبیل در منطقه ای باز و دور از شهر واقع شده است. نزدیکترین ایستگاه قطار به مجموعه، ایستگاه هفت تپه است.

اگر قصد دارید از شوشتر به چغازنبیل بروید، باید مسیر خود را به سمت مجتمع کشاورزی و صنعتی به سمت غرب ادامه دهید.

اما اگر قصد دارید از شوش یا اهواز به آن برسید، باید از اتوبان اهواز – شوش استفاده کنید.

پادشاهی که چغازنبیل را ساخت

زیارتگاه باستانی چغازنبیل که قبلاً توسط ایلامی‌ها دوروانتاش زیگورات نامیده می‌شد، تقریباً 1250 سال قبل از میلاد مسیح ساخته شد.

در آن زمان اونتاش گال پادشاه بزرگ عیلام باستان بود و هدف او از ساختن زیگورات چاگازنبیل ستایش اینشوشیناک، الهه نگهبان شهر مهم باستانی سوش بود.

اما متأسفانه پس از حمله ارتش آشور بانیپال، زیگورات دوروانتاش (معبد چغازنبیل) و شهر بزرگ آن دوروانتاش همراه با تمدن عیلامی در سال 645 قبل از میلاد ویران و ویران شد.

چغازنبیل نمونه شگفت انگیزی از معماری و سکونتگاه های باستانی بشر است و فرهنگ و تاریخ عیلامیان را نشان می دهد، به همین دلیل یکی از مهم ترین آثار ایران باستان به شمار می رود.

زیگورات چغازنبیل در سال 1358 شمسی به عنوان اولین اثر تاریخی برجسته ایران در کنار نقش جهان اصفهان و تخت جمشید در فهرست جهانی یونسکو به ثبت رسید.

زیگورات چغازنبیل اکنون تقریباً 25 متر ارتفاع دارد. اما تحقیقات باستان‌شناسی نشان می‌دهد که ارتفاع آن دو برابر بوده و قبل از تخریب در اثر آشوربانی‌پال و فرسایش تدریجی، دارای ۵ طبقه بوده است.

هر ضلع این زیگورات نزدیک به 100 متر طول دارد. زیگورات یک بنای مذهبی است که می توانید آن را بیشتر در منطقه رودخانه میانه مانند عراق کنونی ببینید. اما زیگورات چغازنبیل نمونه بی نظیری در ایران است.

چغازنبیل;  جاذبه ای درخشان و تاریخی

زیگورات چغازنبیل بیشتر از خشت خام و آجر سفالی پخته ساخته شده است. در بدن او آثاری از تزئینات و نقاشی های دست ساز به خطوط ایلامی و اکدی نیز دیده می شود.

یکی دیگر از جنبه های اهمیت چغازنبیل، ساخت کاشی و لعاب است که آثار آن هنوز در این معبد مخروبه دیده می شود. همچنین برخی مطالعات نشان می دهد که قدیمی ترین تصفیه خانه های فاضلاب جهان باستان در این مجموعه ایجاد شده است.

رومن گیرشمن، باستان شناس فرانسوی، طی تحقیقات 10 ساله خود در منطقه خوزستان، چندین مرحله کاوش را در چغازنبیل انجام داد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا