عجیب ترین بادگیر سیرجان کجاست؟
تودی تریپ: این بنای تاریخی به جای مانده از دوره پهلوی است و معماری آن الهام گرفته از اشکال هندسی جالبی است که آن را متمایز و متمایز از بقیه باقرها کرده است.
بنای بدیر چپاقی یکی از زیباترین مکان های دیدنی سیرجان است و در گذشته بخشی از خانه قدیمی «آقا سیدعلی رضوی» بوده که امروزه نیز از آن یاد می شود و گردشگران از آن دیدن می کنند.
در بازدید از بادیر چپاقی اگر به معماری ساختمان آن دقت کنید، می بینید که بر روی یک فضای مستطیل شکل، اشکال هندسی مختلفی وجود دارد و همین امر مزرعه بادی چپاقی را در نوع خود منحصر به فرد کرده است.
دودکش های عجیب و جالب آسیاب بادی چپگی به شکل دودکش کشتی های قدیمی است و با تزئینات زیبای خود جذابیت ساختمان آسیاب بادی چپگی را دو چندان کرده است.
شیشه جلو صاف؛ عجیب ترین بادگیر سیرجان
کرمان یکی از وسیعترین استانهای ایران است که جاذبههای گردشگری زیادی در آن قرار دارد، بنابراین سفر به آنها میتواند کوتاه باشد.
همانطور که می دانید بخش زیادی از این استان را مناطق کویری پوشانده است، اما جالب اینجاست که روستاهای سرسبز و خوش آب و هوایی مانند هانسا و سیرچ وجود دارد که در فصل تابستان می توانید به آنها بروید.
بادگیر چپاقی کرمان یکی از مکانهای تاریخی و جذاب این استان است که تقریباً در هیچ کجای ایران مشابه آن را نخواهید دید.
این کاشیها که از آجر و ساروج ساخته شدهاند، در واقع بقایای خانهای قدیمی به نام آقاسیدعلی اصغر رضوی است که در شهر سیرجان قرار دارد.
این آسیاب بادی یکی از شاهکارهای دوران پهلوی است که از نظر ارزش های فرهنگی و هنری که تلفیقی از معماری و صنعت است ساخته شده است.
این بادگیرهای معروف با شبکه های هندسی منظم که در زیر بادگیرها قرار دارند در فضاهای مستطیل شکل شمال شرقی قرار می گیرند و هوای محیط در فضاهای تابستانی از کانال های تهویه عبور می کند و باعث خنک شدن خانه می شود.
این بادگیرها با الهام از دودکش کشتی های قدیمی این جاذبه را در کرمان جذاب و منحصر به فرد کرده است.
بدنه بیرونی لوله های تنفسی با قطعات کوچک آجرهای هندسی شش ضلعی طراحی شده است.
لازم به ذکر است که این بنا در دوره پهلوی اول ساخته شده است.
توربین های بادی چپاقی که بخشی از خانه سیدعلی اصغر رضوی از پزشکان معروف شهرستان سیرجان کرمان است و اکنون توربین های بادی منزل وی در بلوار دکتر صادقی، کوچه حاج رشید به شهرت رسیده است. جاذبه گردشگری و در سال 1380 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
به طور کلی از بادگیرها برای تهویه خانه ها استفاده می شد و دودکش های آنها بر روی پشت بام خانه ها قرار می گرفت، این سازه ها علاوه بر خانه ها بر روی آب انبارها و دهانه معادن نیز ساخته می شد.
اغلب در استان های کویری کشور مانند بندرعباس، بندرلنگه، قشم، بوشهر و آب و هوای گرم و خشک مناطق مرکزی مانند کرمان، نایین، یزد، طبس، کاشان، سمنان، اصفهان و حتی نواحی جنوبی تهران، توربین های بادی را می بینیم و دلیل آن نیز یک سیستم معماری جالب است که به عنوان خنک کننده یا هواکش خانه ها عمل می کند.
آسیاب های بادی از عناصر و نمادهای معماری ایرانی هستند، اما امروزه در بسیاری از کشورهای خاورمیانه از آنها استفاده می شود.
معماری جالب چپاقی ویندر
بادگیر چپاقی یکی از جذاب ترین دیدنی های تاریخی شهرستان سیرجان در استان کرمان است که در هیچ جای ایران نخواهید یافت.
سیرجان شهری قدیمی و زیبا در استان کرمان است که در میان مناظر زیبای کویری مملو از شگفتی های تاریخی با مناظر شگفت انگیز است.
این شهر همواره مورد توجه دولت ها و پادشاهان بوده و به دلیل قرار گرفتن در مسیر تهران به جنوب از اهمیت بالایی برخوردار است.
این شهر تاریخی دارای جاذبه های گردشگری بسیاری است. بر همین اساس به عنوان یکی از محبوب ترین مقاصد گردشگری در جنوب شرق ایران شناخته می شود.
بادگیر چپاقی نیز به عنوان بقایای خانه ای قدیمی از آجر و ساروج، از جاذبه های دیدنی شهر سیرجان است و این خانه متعلق به آقای سید علی اصغر رضوی، پزشک معروف است. بادگیری چاپگی متعلق به دوره پهلوی است که ارزش فرهنگی و هنری بالایی دارد.
آسیاب بادی چپاقی سیرجان از نظر معماری خاص و متفاوت از سایر بادگیرهای جهان است. تلفیقی از معماری و صنعت در این بادگیرها به چشم می خورد.
بادگیر چوپقی دارای شبکه های هندسی است که بر روی فضاهای مستطیلی شکل قرار می گیرد و هوای محیط از طریق مجاری تهویه به فضای تابستانی می رسد و باعث خنک شدن ساختمان می شود.
طراحی این بادگیرها از دودکش کشتی های قدیمی الهام گرفته شده است و دلیل جذابیت این جاذبه در کرمان نیز همین است.
نمای بیرونی لوله های باد با آجرهای شش ضلعی کوچک طراحی شده است. همچنین در سال 1381 توربین های بادی چاپگی در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
بزرگترین نیروگاه بادی ایران در بازار بزرگ کرمان قرار دارد و پس از آن مزرعه بادی دولت آباد در یزد و مزرعه بادی چپگی در سیرجان و پس از آن نیروگاه های بادی بندرعباس، بندرلنگه، قشم و سیستان و بلوچستان قرار دارند.