سه مسجد خاص در اشکذر یزد
تودی تریپا _ خدمات توریستی: شهر زیبای اشکذر یکی از شهرهای قدیمی استان یزد است که در حدود 20 کیلومتری این استان زیبا و کویری کشور قرار دارد.
این شهر یکی از شهرهای تاریخی یزد با قدمتی حدود 5000 سال است و آثار باستانی و اماکن تاریخی بسیاری را در خود جای داده است.
باستان شناسان ادعا می کنند که تاریخ اشکذر حدود 20 قرن است.
اما پس از کشف آثار باستانی و خشت بسیار قدیمی، کارشناسان ادعاهای جدیدی در مورد قدمت واقعی اشکذر مطرح کردند و معتقدند این شهر بین 4 تا 5 هزار سال قدمت دارد.
امروزه این شهر به دلیل وجود آثار باستانی متعدد و همجواری با یزد یکی از مقاصد اصلی گردشگری در این استان به شمار می رود.
درباره اشکذر یزد
گریه کردنیکی از شهرهای قدیمی، زیبا و باستانی استان یزد است که در فاصله حدود 20 کیلومتری شهر زیبا و کویری یزد واقع شده است.
باستان شناسان ادعا می کنند که تاریخ اشکذر به حدود 20 قرن می رسد.
اما پس از کشف آثار باستانی و خشت بسیار قدیمی در اطراف مسجد جامع این شهر، کارشناسان ادعاهای جدیدی در مورد قدمت واقعی اشکذر مطرح کرده اند و معتقدند این شهر بین چهار تا پنج هزار سال قدمت دارد.
معیشت اصلی شهر اشکذر و سایر سکونتگاه های این منطقه کشاورزی و دامداری است. اصولاً پیدایش سکونتگاه ها و تشکیل هسته اصلی حیات بر اساس وجود آب و زمین مناسب برای کشاورزی و همچنین فرآوری است.
در سالهای اخیر محدودیت منابع آبی و توسعه نیافتن کشاورزی که منجر به کاهش درآمد کشاورزان و تامین نشدن افزایش هزینههای زندگی شده است.
امروزه درصد کمی از اهالی اشکذر که اکثراً سالخورده هستند به کار کشاورزی اشتغال دارند که به گفته خودشان کشاورزی شغل دوم آنهاست و درآمد حاصل از آن به تنهایی کفاف هزینه های زندگی آنها را نمی دهد.
علاوه بر این به دلیل همجواری با شهر یزد، امکان تردد سریع ساکنان و تأثیرات شهر یزد بر سکونتگاه های اطراف مانند اشکذر، به تدریج مشاغل دیگری را برای مردم منطقه به ویژه قشر جوان و تحصیلکرده فراهم کرد. در واحدهای اداری، صنعتی و تجاری
با توجه به فاصله کم اشکذر نیازی به مهاجرت به شهر یزد نیست و افراد شاغل به راحتی می توانند پس از کار به اشکذر برگردند که این امر باعث می شود اشکذر پتانسیل جذب جمعیت یزد را داشته باشد.
در تاریخ جدید یزد آمده است که بنای اشکذر را اشکین زال (عشق بن زال) که از پادشاهان الطوائف در دوره اشکان بوده است بنا نهاده است و اهالی نیز بر این امر صحه می گذارند و از این رو پیشوند «اشک». «دقبقه به همین دلیل است. از پسوند «زار» به دلیل نداشتن منبع تاریخی اطلاع دقیقی در دست نیست، اما به گفته اهالی اشک بن زال، وی همسری به نام «آذر» داشته است. برای آنها پسوند “زار” انقباضی به همین نام آذر در گویش بومبا است.
مساجد دیدنی و خاص اشکذر
مسجد حاج رجبعلی اشکذر
مسجدی باشکوه با ایوان و هنرستان تابستانی و چهار در ورودی با ستون های معتبر و صحن و گنبد. بانی مسجد حاج ملا رجبعلی فرزند میرزا عبدا فراهانی معروف به اشتری بوده و در سال های ۱۲۱۵ تا ۱۲۲۰ ساخته شده است.
در ایوان تابستانی، داخل محراب، سنگ مرمری قرار دارد که در وسط آن فانوس آویزان حجاری شده و در میدان آن آیاتی از قرآن کریم نوشته شده است.
این مسجد دارای زیلاهایی با تاریخ های 1220، 1247، 1258 و 1283 است که نام بانیان و اهداکنندگان بر روی آنها حک شده است. این مسجد دارای وقف نامه معتبر و بلندی به شکل طومار است که قدمت آن به سال 1227 هجری قمری برمی گردد.
مسجد حاجی رجبعلی اشکذر مربوط به دوره قاجاریه و در اشکذریزد محله توده واقع شده است و این بنای تاریخی از دو قسمت سردخانه و گرمخانه تشکیل شده است.
مسجد جامع اشکذر
مسجد جامع اشکذر از دیگر بناهای این شهر است که قدمت آن به قرن نهم هجری قمری می رسد.
اگرچه اطلاعات کافی از معماری این بنای تاریخی در دست نیست. اما وقتی وارد این مسجد قدیمی می شوید و در شبستان آن قرار می گیرید، محرابی سنگی را می بینید که ازاره اطراف آن با کاشی های شش ضلعی و حاشیه ای از کاشی های معرق سیاه و سفید پوشیده شده است.
تزئینات سرامیکی روی محراب مربوط به قرن نهم هجری است.
این محراب سنگی در کنار کاشی معرق قرار گرفته و بر روی آن کلماتی از قرآن کریم، تصاویری از گیاهان و نقشهایی در فانوس معلقی که در وسط آن حک شده است، مشاهده میشود.
متأسفانه محراب مذکور در سال 1345 هجری شمسی شکسته شد.
مسجد ریگ رضوانشهر
مسجد شنی رضوانشهر یکی از آثار قرن نهم هجری قمری است که به دلیل هجوم شن، مدتها در زیر شنها بود، اما چند سالی است که از زیر شنها بیرون آمده است. در اطراف این مسجد تپه های شنی زیادی وجود دارد.
محراب این مسجد با کاشی معرق تزئین شده است. در فاصله کمی از این مسجد بقایای دیوارها و بسیاری از خانه های قدیمی ویرانه دیده می شود