ایران گردی

داستان قیز قلعه سی میانه چیست؟

تودی تریپا _ خدمات توریستی: قیز قالاسی (قلعه دختر میانه) در 2 کیلومتری شمال پل دختر (18 کیلومتری جنوب میانه) قرار دارد و یکی از آثار مهم تاریخی میانه به شمار می رود. این قلعه بر روی یک صخره بزرگ و یک قله تیز بر فراز کوه کافیلانکو قرار دارد.

شکل کلی آن چند ضلعی نامنظم است که دره های عمیق و قله های تیز کفیلانکوه را می پوشاند.

این بنا از آجر و سنگ ساخته شده و ارتفاع دیوار (بارو قلعه) اطراف آن به 4 متر می رسد.

این قلعه دارای یک دروازه و یک خروجی به ارتفاع سه متر است که خروجی آن بیشتر یک راه فرار است و به صخره ها و صخره های خطرناک منتهی می شود.

قلعه دختر 16 یا 24 برج دیده بانی فرسوده دارد که 8 برج آن مشرف به رودخانه غزال اوزن است.

سیر تاریخی قلعه دختر میانه

برخی از مورخان ساخت قلعه دختر را به اردشیر درازدست پسر شاه جایار هخامنشی نسبت می دهند. اگرچه تابلویی که اخیراً توسط سازمان میراث فرهنگی در ورودی قلعه نصب شده است، تاریخ ساخت آن را قرن هفتم هجری قمری ذکر کرده است.

اما بر اساس پایه‌های قلعه و مصالح آن، قدمت آن را اوایل دوره ساسانیان می‌دانند.

داستان دختری در سی سالگی چیست؟

با توجه به سرقت یا تخریب کتیبه قلعه که در ورودی اصلی قرار داشته و هنوز محل آن کشف شده است، تاریخ دقیق ساخت قلعه مشخص نیست و در این رابطه افسانه هایی در مورد قلعه وجود دارد. و پل دختر که احتمالا ریشه در فرهنگ مردم این خطه از کشور دارد

چون قلعه دختر مأمن دزدان مسیر التاریکی بود، شاه عباس دستور تخریب آن را داد.

در قرون گذشته باستان شناسان بزرگی از این قلعه عبور کرده و به تمجید از آن پرداخته و از اقدامات شاه عباس در تخریب قلعه گله مند بوده اند. مادام دیولافوا یکی از کسانی بود که در سال 1881 به همراه همسرش از ترکیه و قفقاز به ایران آمد و درباره قلعه دختر نوشت:

این قلعه تا مدت ها پناهگاه تبهکاران بود، شاه عباس کبیر برای رفع مشکل دیوارهای بلند قلعه را تخریب کرد.

هنگامی که شارون در سال 1672 از این مکان عبور کرد، قلعه را ویران شده دید و گفت:

بی دلیل نبود که کنسول تبریز به ما توصیه کرد هنگام عبور از قافیلنکوه مراقب باشیم و احتیاط را از دست ندهیم. زیرا در دو سال گذشته یک افسر انگلیسی، سه مقام دولتی و چند تاجر بین پل میدل و پل دختر کشته شده اند.

ایرانیان باستان معابد خود را بیشتر بر فراز کوه های مرتفع می ساختند و یزدان در این معابد پرستش می شد. معابدی که بیشتر آنها در ارتفاعات و نقاط صعب العبور واقع شده و جنبه تقدسی و عبادی دارند.

علاوه بر این، این بناها به دلیل موقعیت طبیعی خود، دژهای دفاعی قابل اعتمادی در برابر هجوم دشمنان و قتل‌ها و سرقت‌های آنان محسوب می‌شدند.

ستایش یا پرستش زهره (آناهیتا)، خدای آب، رفاه، باروری و تولید نیز معمولاً در این معابد بزرگ که اغلب بر روی کوه های بلند ساخته می شدند انجام می شد.

داستان دختری در سی سالگی چیست؟

معماری جالب قیز قلعه سی میانه

با توجه به سایر آثار به نظر می رسد که قیز قالاسی به دلیل گذشت زمان و آسیب دیدگی در سه طبقه ساخته شده است، سقف های چوبی که هنوز آثار و سوراخ های چوبی در دیوارهای قلعه به ویژه در کناره های قلعه تعبیه شده است. ورودی اصلی، به وضوح قابل مشاهده است. او در قلعه سقوط کرد.

این قلعه از سه قسمت به شکل چند ضلعی نامنظم تشکیل شده است:

ج: دیوار بیرونی که ضخیم‌تر از قسمت‌های دیگر بود توسط 24 برج دیده‌بانی محافظت می‌شد. 8 برج آن مشرف به رودخانه غزال اوزن است.

ب: دیوار داخلی که قسمت اصلی قلعه یا قلب قلعه بوده است.

ج: قسمت درونی قلعه که قرارگاه فرماندهی قلعه محسوب می شود.

درهای ورودی

قیز قالاسی دارای دو در ورودی 3 متری است که ورودی پایینی آن ورودی اصلی است و روی سنگ بالای ورودی کتیبه ای وجود دارد که اکنون باقی نمانده است.

ورودی دیگری در بالای قلعه وجود دارد که بیشتر شبیه راه فرار در مواقع ضروری بود.

باروی این قلعه 14 متر است و 16 یا 24 برج دیده بانی مخروبه دارد که 8 برج آن مشرف به رودخانه گزالوزن است. از وضعیت بنا و مصالح، ساخت این بنا را به دوره یا زمان ساخت پلدختر نسبت می دهند.

در وسط قلعه دختر (قیز قالاسی) دو منبع آبی وجود دارد که آب مورد نیاز اهالی قلعه را تامین می کند.

این منابع آب به صورت مخزن یا سد ساخته می شوند. مخزن بزرگی به ابعاد 10×15 متر و ارتفاع 10 متر که آب آن از برف و باران تامین می شود.

دو طرف آب انبار از سنگ های طبیعی و یک طرف آن از سنگ های تراش خورده ساخته شده است.

علاوه بر این چاه های زیادی در قسمت های مختلف قلعه وجود داشت که در مواقع ضروری از آب آنها استفاده می شد.

دیوار جلوی مخزن بزرگ از سنگ سرود و ساروج به ضخامت حدود یک متر و نیم ساخته شده است و نمای بیرونی آن مانند ورودی اصلی قلعه با سنگ های صاف و تراشیده شده است.

بنابراین این دیوار با وجود معماری شگفت انگیزش با قوس های قسمت بیرونی کاملاً یکنواخت و دقیق است. در ارتفاع حدود 15 متری از سطح دره.

به لطف ظرفیت و ظرفیت این مخزن بزرگ که در کوهستان قرار دارد و از تابش طولانی مدت خورشید و گرمای آن در طول روز محافظت می شود. به نظر می رسد که بیشتر آب ساکنان قلعه از این مخزن تامین می شود.

داستان دختری در سی سالگی چیست؟

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا