تجربه موزهگردی در بوشهر / خانه موزه رئیسعلی دلواری؛ جاذبهای منحصر به فرد در جنوب ایران
تودی تریپ: خانه رئیسعلی دلواری در جنوب شرقی شهرستان دلوار در استان بوشهر قرار دارد. این خانه که یکی از شاهکارهای اواخر دوره قاجار است، توسط بازماندگان رئیسعلی دلواری به سازمان میراث اهدا شد و اکنون به عنوان موزه قابل بازدید است. رئیسعلی دلواری از مشروطه خواهان آزادیخواه و رهبر قیام جنوب در تنگستان و بوشهر علیه نیروهای انگلیسی در جریان جنگ جهانی اول بود.
در ایران با تصویب شورای عالی انقلاب، روز 12 شهریور از سال 1368 به عنوان سالروز درگذشت رئیسعلی دلواری به عنوان «روز مبارزه با استعمار انگلیس» نامگذاری شده است.
تور موزه برنج علی دلواری
موزه رئیسعلی دلواری که محل اقامت این سردار ایرانی بوده است در جنوب شرقی شهرستان دلوار در شهرستان تنگستان استان بوشهر قرار دارد. این موزه توسط بازماندگان شادران رایس علی دلواری به سازمان میراث فرهنگی اهدا شد. پس از آن این بنا در 45 کیلومتری بوشهر در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت.
خانه رئیسعلی دلواری در سال 1286 در اواخر عهد قاجار در مساحتی نزدیک به چهار هزار متر ساخته شد. دیوارهای سفید و کوتاه این خانه که نمادی از تاریخ مشروطه ایران نیز هست، در زیر نور شدید آفتاب می درخشد.
رئیسعلی دلواری در سال 1261 در دلوار به دنیا آمد. هنگامی که نیروهای انگلیسی در سال 1915 به طور ناگهانی در بوشهر پیاده شدند، این سرباز کشور در چندین درگیری و به مدت هفت سال در سمت فرماندهی نیروهای ایرانی با بیگانگان با آنها روبرو شد. تنها در یکی از این نبردها، مردان شجاع تونگستان توانستند ارتش 5000 نفری بریتانیا را شکست دهند.
فرمانده جوان نیروهای تنگستان در جنگ جهانی اول و مرزبانان بوشهر و سایر مرزهای دریایی جنوب ایران، در سال 1294 در حالی که تنها 33 سال سن داشت، در «تنگ صفر» به حمام خون گرفتار شد. بوشهر و درگذشت. پیکر بی جانش در «دارالسلام» نجف به خاک سپرده شد.
در و پنجره های خانه چوبی است و سوختن چوب در مقابل سفیدی دیوارها زیباتر است. درب خانه دارای دو ستون با یک خوابگاه کوچک است.
بعد از ورودی ساختمان موزه، 2 بخش مشابه در سمت راست و چپ ورودی وجود دارد. بین این دو قسمت راهرویی قرار دارد که گردشگران را به وسط خانه هدایت می کند. در این خانه 23 اتاق وجود دارد و در هفت بخش نگهداری اسناد و نشانه های تاریخی به عهده گرفته شده است.
همچنین در میان تودههای این سازه میتوان گچکاری سیمانی و شیشههای رنگی و همچنین قسمت ستوندار با باغهای نخل و گلدانهای گل و لالهها را مشاهده کرد. این موزه امروزه موزه مردم شناسی بوشهر نیز می باشد. این موزه مجسمه های رئیسعلی دلواری، تندیس های دلاوران تنگستنی، اسلحه، چندین گلوله توپ، وصیت نامه، سوگندنامه و مجموعه ای از مهرهای قدیمی را در خود جای داده است.
زندگی و پایداری این سردار ایرانی و یارانش از تنگستان و بوشهر در سریال دلیران تنگستان به کارگردانی «همایون شهنواز» و تهیه کنندگی «مالک ساسان ویسی» ساخته شد که در سال 1353 از تلویزیون ملی ایران پخش شد. خورشید.
جاذبه های موزه رئیسعلی دلواری
خانه رئیسعلی دلواری که امروزه میزبان موزه است در سال 1286 در دوره قاجار ساخته شد و مساحت آن به 3750 متر مربع می رسد. این عمارت دارای 23 اتاق تو در تو است که 17 فضا برای حفاظت از اسناد و اشیای تاریخی در آن ساخته شده است.
ظاهری ساده بنا با سقف چوبی و گچ بری، شیشه های رنگی و تزئینات کوچک روی در تنها مواردی است که برای تزئین بنا به کار رفته است.
در ابتدای ورودی چیزی که جلب توجه می کند آثار گلوله روی درب عمارت است. این گلوله ها مربوط به سربازان انگلیسی است که به شهر حمله کرده و شروع به تیراندازی کردند. پس از عبور از در، حیاط بزرگی با درختان نخل با قدمت 100 سال می بینید و در کنار آن ها چندین توپ جنگی به نمایش گذاشته شده است.
در سمت راست موزه یک اتاق شیشهای وجود دارد که در آن جلسات سران برگزار میشود و مجسمههایی از «سید عبدالله مجتهد بلدی بوشهر»، «رئیسعلی دلواری»، «حیدر غلام»، «غلام شاه حیدر»، خالو حسین دشتی» و دو نگهبان در آن قرار گرفتند.
شرح تمامی وقایع دوران اشغال بوشهر توسط انگلیسی ها و مقاومت مردم در برابر متجاوزان به صورت مکتوب در اختیار بازدیدکنندگان قرار دارد. وقتی وارد راهرو می شوید، شرح این وقایع را به ترتیب زمانی بر روی تابلوهای نصب شده روی دیوارها مشاهده خواهید کرد. برخی از این رویدادها نیز در اتاق ها نمایش داده می شود.
اسناد تاریخی مربوط به حماسه های مردم استان بوشهر در دفاع از میهن
ادوات نظامی و سلاح های دست ساز مورد استفاده رئیسعلی و یارانش از جمله شمشیر و دوربین دوچشمی شهید رئیسعلی دلواری که ثبت ملی شده است.
تمبرهای تاریخی مربوط به اشغال بوشهر با مهر “بوشر تحت اشغال انگلیس”
نقشه ها، اسناد و نامه های مربوط به تهاجم بریتانیا
اشیایی از دوران مبارزات ضد استعماری
لباس رزم اهالی استان بوشهر
سوگند و وصیت رئیسعلی دلواری