این شهر به آسیاب بادی ایران مشهور است! + شهر آسیاب های بادی ایران کجاست؟
به گزارش تودی تریپ؛ آسبادها یا آسیاب های بادی سازه هایی بودند که با نیروی باد و گندم آسیاب شده می چرخیدند.
می توان گفت در شهر نیشتیفان دلیل اصلی ساخت این آسبادها بادهای موسمی 120 روزه ای بود که از سیستان و بلوچستان تا حف و نیشتفان می وزید و قدرت آنها موتوری عالی برای آسیاب ها محسوب می شد.
این بادهای موسمی که از اردیبهشت تا پاییز به نشتیفان میوزند، ماهها بعد بر حرکت این آسیابها تأثیر میگذارند.
آسباد یا آسیاب بادی با نیروی جنبشی باد کار میکند و در گذشته برای آردپاشی گندم استفاده میشده است، همچنین از آسباد در کارهای دیگری مانند پمپاژ آب استفاده میشده که به آن پمپ باد میگویند.
نیشتیفان; شهر آسیاب های بادی ایران
آسبادها یا آسیابهای بادی نیشتیفان حف یکی از بزرگترین مجموعههای خشت، گل و چوب برجای مانده از دوره صفویه و بزرگترین و قدیمیترین مجموعه آسبادهای جهان است.
اکثر مورخان ساخت آنها را قبل از فتح ایران توسط مسلمانان ذکر می کنند و برخی تاریخ ساخت آنها را 1700 سال قبل از میلاد می دانند.
ظهور آسبادها در نشتیفان به دلیل وزش بادهای شدید و مداوم 120 روزه در سیستان است. بادهایی که می وزد و تیغه های چوبی این آسبادها را به حرکت در می آورد باعث انتقال نیرو به سنگ های این آسیاب ها و آرد گندم می شود.
در حفره زیر سنگ ها در فضای داخلی این آسباد دستگاهی ابتدایی وجود دارد که بر اساس عملکرد اهرم می تواند در مواقع لزوم حرکت سنگ ها را متوقف کند.
مشکل اصلی استفاده از آسبادها این است که در طول سال باد نمی وزد.
این منطقه آسباد در گذشته نقش اساسی و ارزشمندی در امر معیشت و روند زندگی مردم داشت.
ویژگی های تاریخی و منحصر به فرد نشتیفان خواف اسبدس باعث شده تا این سازه باورنکردنی در لیست انتظار ثبت در فهرست جهانی یونسکو قرار گیرد.
این بنا در حدود 600 سال پیش به همین نام شناخته می شد.
اگرچه اطلاعات دقیقی از قدمت این آسیابهای بادی در دست نیست، اما تاریخدانان بر این باورند که قدمت این سازهها به زمان قبل از ورود اسلام به ایران و یا حتی پس از آن برمیگردد. 1700 قبل از میلاد
برخی دیگر بر این باورند که این بنا متعلق به دوره صفویه است، اما از آنجایی که آسیابهای بادی به دلیل شرایط اقلیمی و مصالح به طور مداوم بازسازی میشوند، بنابراین ممکن است این نظریه به آخرین شواهد بازسازی و مرمت سازه بازگردد.
لازم به ذکر است که در اطراف شهر گورستان هایی مشابه مقبره های زرتشتیان باستان وجود دارد. برخی از اهالی بر این باورند که برخی از نوادگان شاهان اشکانی که بر ایران در خراسان حکومت می کردند در این مقبره ها دفن شده اند.
برخی دیگر معتقدند که در گذشته برای محافظت از شهر در برابر حملات احتمالی، بزرگان را در اطراف شهر دفن می کردند تا اصالت و صداقت مردم را نشان دهند.
به طور کلی در اطراف این منطقه و اطراف آسبادهای نشتیفان حف بادگیرهای بسیار دیگری وجود دارد.
می توان گفت که شرایط اقلیمی این منطقه برای احداث آسیاب های بادی مساعد بوده است.
چرا که بادهای 120 روزه سیستان در این منطقه فرصت مناسبی بود تا آسیاب و آرد روی گندم و غلات بگذاریم.
در آن زمان هیچ وسیله یا نیروی خاصی برای تامین و رفع نیازهای انسان وجود نداشت.
استفاده از نیروی باد و انرژی باعث افزایش راندمان آسبادهای نشتیفان خواف و سایر آسیابهای بادی شد.
جالب اینجاست که مردم نیشتیفان در فصولی از سال که باد ضعیفتر میوزید، از آب رودخانههای اطراف نیشتیفان برای دویدن و راهاندازی آسیابها استفاده میکردند.
آسباد نشتیفان کجاست؟
نشتیفان در 250 کیلومتری جنوب غربی مشهد قرار دارد.
دژهای نیشتیفان یکی از بزرگترین و قابل توجهترین مجموعههای خشتی، خشت و چوبی ایران است که از دیدنیهای استان خراسان رضوی بهشمار میرود.
این بنای منحصربفرد معماری که قدمت آن به دوره صفویه می رسد در سال 1392 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
برخی از آسبادهای نیشتیفان همچنان فعال و پابرجا هستند و آمیزه ای از هنر، صنعت، فناوری، هوش و نبوغ ایرانیان گذشته را به گردشگرانی که در طول سال به صورت رایگان از این جاذبه تاریخی دیدن می کنند، به نمایش می گذارند.
آسبادها به صورت ایستاده طراحی و ساخته می شوند و تیغه های آن به صورت عمودی حول محوری استوانه ای و چوبی قرار گرفته است که با ساختمانی ساده به طبقه پایین و روی سنگ های آسباد متصل می شود.
از مشهد می توانید به راحتی به نیشتفان برسید و یا با پیاده شدن از اتوبوس مشهد در تربت حیدریه، سفر می تواند شما را به کاف و سپس به نیشیتفان برساند.
همچنین در 20 کیلومتری روستای نیشتیفان ایستگاه راه آهن وجود دارد که باعث سهولت سفر علاقمندان به قطار می شود.
نشانی: استان خراسان رضوی، شهر حف، شهر نیشتیفان