ایران گردی

جاهای دیدنی شیراز ۱۴۰۳ + عکس، آدرس و زمان بازدید

شیراز مرکز استان فارس و پایتخت فرهنگ و ادب ایران است. این شهر زیبا بسیاری از جاذبه های گردشگری ایران را در خود جای داده است و افرادی که به ایرانگردی علاقه دارند قطعا سفر به شیراز را در دستور کار سفرهای خود قرار می دهند. از انواع باغ های زیبا گرفته تا موزه ها، بازارها، موزه ها، مساجد، اماکن زیارتی، اماکن تاریخی و… جاذبه های گردشگری شیراز را تشکیل می دهند. در این مطلب از تودی تریپ قصد داریم شما را با بهترین جاهای دیدنی شیراز آشنا کنیم.

 

باغ نارنجستان قوام، از جاهای دیدنی شیراز

شیراز شهر باغ‌های مشهور و بهشتی ایران است و گوشه‌وکنار آن، باغ‌های خوش‌رنگ‌ولعاب با آب‌وهوایی دل‌چسب جا خوش کرده‌ است. باغ نارنجستان یا همان باغ قوام، یکی از جاهای دیدنی شیراز است که در خیابان لطفعلی‌خان زند واقع شده است.

باغ نارنجستان یادگار دوران قاجار است و حال‌وهوایی تاریخی دارد. درخت‌های خوش‌قدوقامت و گل‌های رنگارنگ، گوشه‌وکنار باغ نارنجستان را زیبا کرده‌ است. پس از گذر از در ورودی و لذت از تماشای هنر منبت‌کاری این در چوبی، وارد هشتی با سقفی مزین به هنرهای ستودنی معماری ایرانی، همچون گچ‌کاری، مقرنس‌کاری، آجرکاری و کاشی‌کاری خواهید شد.

محوطه باغ با فضایی بهشتی و درختانی خوش‌قدوقامت که قرینه یگدیگر واقع شده‌ است، به استقبالتان خواهد آمد. فصل بهار از زمان‌های دل‌چسب گشت‌وگذار در باغ نارنجستان است، زیرا با عطر بهارنارنج در این باغ دل‌انگیز سرمست خواهید شد. در سمت شمال، شرق و جنوب باغ نارنجستان، ساختمان‌های زیبایی با طراحی خاص معماری ایرانی را خواهید دید. این مجموعه مزین به هفت هنر گچ‌کاری، کاشی‌کاری، نقاشی سنتی، آینه‌کاری، حجاری، معرق‌کاری و منبت‌کاری است.

تماشای مجموعه کاملی از هنرهای مرسوم در معماری ایرانی از ویژگی‌های بازدید از نارنجستان قوام است. عمارت اصلی باغ نارنجستان در شمال مجموعه واقع شده و ایوان با شکوه آن رو به حوض و محوطه باغ جا خوش کرده است. دو ستون بناشده از سنگ مرمر و هنرهای به‌کاررفته در تزیین این ایوان، از تماشایی‌ترین قسمت‌های باغ نارنجستان قوام محسوب می‌شود.

در مجموعه باغ نارنجستان قوام، موزه‌ای از اشیای به‌دست‌آمده از کندوکاوها و سفرهای پژوهشی پروفسور «پوپ»، از ایران‌شناسان به نام آمریکایی وجود دارد. در کنارلذت از فضای تماشایی باغ و عمارت شکوهمند عمارت، از اشیای عتیقه این موزه نیز بازدید کنید.

آدرس: بلوار زینبیه، خیابان لطفعلی‌خان زند

ساعت بازدید: ۸ صبح تا ۹ شب

باغ عفیف‌آباد، لذت از هنر گل‌آرایی

در طول گشت‌وگذار در جاهای دیدنی شیراز، باید فهرست بلندی از باغ‌های ایرانی را در الویت‌های خود قرار دهید و خودتان را برای در بهشت‌گردی آماده کنید. باغ عفیف‌آباد یکی‌دیگر از مکان های دیدنی شیراز است و شاهکاری در هنر گل‌آرایی باغ‌های ایرانی محسوب می‌شود.

عفیف‌آباد از قدیمی‌ترین باغ‌های شیراز است و در زمان ناصرالدین شاه قاجار ساخته شده است. در معماری این عمارت دو طبقه، از سبک هخامنشی، ساسانی و قاجار استفاده شده است. این عمارت شباهت بسیاری به ساختمان باغ ارم شیراز دارد و ایوان بزرگی با ستون‌های سنگی در نمای آن خواهید دید که رو به حوض مستطیلی باغ قرار گرفته است.

تزیینات خاص معماری ایرانی و درهای چوبی، از ویژگی‌های بصری عمارت باغ عفیف‌آباد شیراز است. امروزه این باغ به موزه نظامی تبدیل شده است و می‌توانید بعد از لذت از طبیعت خوش‌رنگ‌ولعاب باغ، سری به موزه بزنید تا از تاریخ صنعت نظامی در ایران بیشتر بدانید.

از در چوبی ورودی و دالان باید بگذرید تا به باغ برسید. شما اکنون در باغ عفیف‌آباد هستید و این باغ با حوض بزرگ مستطیلی، درختان بلند قامت و مجموعه‌ای از گل‌های رنگارنگ به استقبالتان می‌آید. در باغ عفیف‌آباد می‌توانید هنر گل‌آرایی را به سبک باغ‌های سنتی ایرانی مشاهده کنید و از سرسبزی درختانی همچون بید، سرو، کاج، چنار، نارنج و… لذت ببرید.

آدرس: خیابان عفیف‌آباد، بلوار ستارخان، بلوار مصلی‌نژاد، خیابان قوام‌الدین شیرازی

ساعت بازدید: ۸:۳۰ صبح تا ۵:۳۰ عصر

باغ دلگشا، اولین سازه کلاه‌فرنگی در ایران

باغ دلگشا از قدیمی‌ترین باغ‌های بهشتی در مکان های دیدنی شیراز است و در محله سعدیه واقع شده است. جریان آب قنات آرامگاه سعدی که به چشمه قنات «گازارن» معروف است، به باغ دلگشا هم می‌رسد و این باغ را سبز می‌کند.

علاوه بر عطر و رنگ گل‌ها و گیاهان، یک عمارت دیدنی سه طبقه نیز در آن دیده می‌شود که اولین ساختمان کلاه‌فرنگی در ایران است. درختانی همچون گردو، نارنج، سرو، پرتقال، کاج و… در این باغ صف بسته‌اند.

ماجراجویی در دلگشا با ورود از در اصلی در سمت جنوب آغاز خواهد شد. بهار یکی از بهترین زمان‌ها برای بازدید از باغ دلگشاست، زیرا فضای این باغ با شکوفه‌های درختان متنوعی خوش‌رنگ‌وبو می‌شود که بی‌شباهت به بهشت نیست.

حوض هشت‌ضلعی، جوی زلال آب، آب‌نماها و درختان خوش‌قدوقامت شما را به مرکز باغ هدایت می‌کنند. مثل بسیاری از باغ‌های ایرانی بنای اصلی باغ در کانون توجه مجموعه واقع شده است و طرح چهارباغ یا در واقع چهار خیابان پرگل‌وگیاه با جوی آب در چهار جهت جغرافیای این باغ دیده می‌شود.

عمارت کلاه‌فرنگی باغ دلگشا، یکی از شاهکارهای معماری در جاهای دیدنی شیراز است که با هنرهایی همچون آینه‌کاری، گچ‌بری، نقاشی و منبت‌کاری روی درهای چوبی آراسته شده است. قسمت مهم این عمارت مجلل، تالاری بزرگ با چهار شاه‌نشین است که به زیبایی تمام تزیین شده و به نگین باغ دلگشا تبدیل شده است.

امروزه ساختمان کلاه‌فرنگی به موزه‌ای تاریخی برای نمایش اشیایی همچون سکه‌های باستانی، کلکسیون تمبرهای تاریخی، ظروف، دوچرخه‌های قدیمی، مجموعه‌ای از نسل‌های مختلف رادیو و… تبدیل شده است.

آدرس: محله سعدیه جنوبی، بلوار هفت‌تنان، خیابان نارنجستان

ساعت بازدید: ۸ صبح تا ۶ عصر

باغ‌موزه نظر، بازمانده از دوران زندیه

باغ نظر یا همان موزه پارس از مکان های دیدنی شیراز است که از دوران حکومت زندیه به جا مانده و کریم‌خان زند در این باغ آرمیده است. باغ نظر نیز مثل تمام باغ‌های ایرانی با صفی از درختان بلندقامت و گل‌های زیبا آراسته شده و حوض و فواره، زیبایی آن را کامل کرده است.

در باغ نظر، قدیمی‌ترین موزه استان فارس با نام «موزه پارس» واقع شده است. این بنای هشت‌ضلعی به دستور کریم‌‌خان زند برای برپایی مراسم تشریفاتی کشور هنگام میزبانی از نمایندگان دیگر کشورها ساخته شد و به همین دلیل از مهم‌ترین بناهای شیراز محسوب می‌شده است.

این بنا بیش از ۸۰ سال است که به‌عنوان موزه در میان جاهای دیدنی شیراز معرفی می‌شود و امروزه مجموعه‌ای از سکه‌های قدیمی، انواع مهر، اشیای فلزی، ظروف سفالی و… در آن نگهداری می‌شود. موزه پارس یک نمونه کامل از صفحات تاریخ است و می‌توانید ردپای دوره‌های پیش از تاریخ تا دوره معاصر را در این موزه ببینید.

باغ حکومتی، آرامگاه وکیل، باغ شاهزاده و باغ‌موزه، از دیگر نام‌های باغ نظر است که متناسب با هر دوره تاریخی به آن نسبت داده شده است. بنای کلاه‌فرنگی باغ با طرحی هشت‌ضلعی بناشده است و بخش‌های مختلف عمارت‌های قدیم همچون شاه‌نشین اتاق گوشواره در آن دیده می‌شود. تزیینات آجری، کاشی‌گری، نقاشی، مقرنس و… از هنرهایی است که بیشتر بخش‌ها و سالن‌های عمارت با آن‌ها تزیین شده‌ است.

یکی از قسمت‌های دیدنی و پرماجرای این باغ، آرامگاه وکیل‌آباد است. این آرامگاه با سنگ قبر مرمری‌اش، خانه ابدی کریم‌خان زند است که در دوره آقامحمدخان قاجار با سرنوشت عجیبی روبه‌رو شد. به دستور آقامحمدخان استخوان‌های پادشاه زندیه به کاخ گلستان، محل سکونت شاه قاجار آورده شد تا در پله‌ها دفن شود و شاه قجری هر روز آن‌ها را لگدمال کند.

در زمان پهلوی اول دوباره استخوان‌های کریم‌خان به شیراز و آرامگاه او بازگردانده شد. در هنگام ماجراجویی در باغ نظر و موزه پارس، بازدید از مزار کریم‌خان زند، یکی از مهم‌ترین مکان های دیدنی شیراز را از قلم نیندازید.

آدرس: میدان شهدا، زیرگذر زند، روبه‌روی ارگ کریم‌خانی

ساعت بازدید: ۸ صبح تا ۶ عصر

باغ ارم، در فهرست میراث جهانی یونسکو

باغ ارم از جاهای دیدنی شیراز و از نمونه‌های بی‌نظیر باغ ایرانی است که در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده است. درختان سرسبز شیرازی و جذابیت‌های معماری ساختمان اصلی، از ویژگی‌های باغ ارم شیراز است. به‌محض ورود به باغ ارم شیراز، محو زیبایی رویایی آن خواهید شد. گذرگاه‌های باغ ارم همچون دیگر باغ‌های خوش‌آب‌ورنگ شیراز، فضایی بهشتی دارد.

با وقت‌گذرانی و قدم‌زدن در باغ ارم حس‌وحالی تازه پیدا خواهید کرد و از عطر گل‌های رز سرمست خواهید شد. گذرگاه‌های این باغ از غرب به شرق و از شمال به جنوب امتداد پیدا می‌کنند و در ابتدای مسیر غرب به شرق باغ، استخر بزرگ و ساختمان چشم‌نواز این مجموعه را خواهید دید.

عمارت اصلی باغ ارم، یک شاهکار معماری است و نمی‌توان از ظرافت هنر کاشی‌کاری و نمای هفت‌رنگ آن چشم برداشت. این بنای سه طبقه با الگوبرداری از تاریخ معماری زندیه و صفویه بناشده است و تزیینات چشم‌نوازی دارد. کاشی‌کاری، گچ‌بری، نقاشی، ستون‌های سنگی، درهای چوبی منبت‌کاری‌شده و… از تزیینات انجام‌شده در طراحی ساختمان باغ ارم شیراز است.

طراحی ساختمان و تزیینات هنرمندانه آن، شما را به یاد عمارت باغ نارنجستان قوام خواهد انداخت. فراموش نکنید، حتما به موزه سنگ و گوهر دریای نور در عمارت اصلی باغ ارم سر بزنید تا کلکسیونی ارزشمند از انواع سنگ‌های قیمتی جهان را در یکی از زیباترین مکان های دیدنی شیراز مشاهده کنید.

مثل بسیاری از باغ‌های شیرازی، از دیگر جذابیت‌های ارم‌گردی، پوشیدن لباس سنتی و ثبت عکس یادگاری در فضای تاریخی باغ است. همچنین می‌توانید سراغ غرفه‌های صنایع‌دستی و سوغات خاص شیرازی بروید و خریدگردی لذت‌بخشی را بعد از گشت‌وگذار در باغ تجربه کنید.

آدرس: میدان ارم، بلوار ارم

ساعت بازدید: ۸ صبح تا ۸:۳۰ شب

باغ جهان‌نما، از دیگر جاهای دیدنی شیراز

باغ جهان‌نما یکی دیگر از جاهای دیدنی شیراز است که بعد از دروازه‌قرآن، پیش رویتان سبز می‌شود. این باغ زیبا در همسایگی مقبره حافظ واقع شده است و فاصله آن با پای پیاده تا حافظیه در حدود ۱۵ دقیقه است. کنده‌کاری‌های هنرمندانه‌ای روی چوب‌های تنه درخت، در ورودی باغ از شما استقبال می‌کند. وارد باغ جهان‌نما بشوید و از قدم‌زدن در اطراف باغچه‌هایی پر از بنفشه، اطلسی، داوودی، رز هفت رنگ و… لذت ببرید.

درختانی همچون سرو، کاج و نارنج را در این باغ بسیار خواهید دید. عمارتی کلاه‌فرنگی را در مرکز باغ جهان‌نما خواهید دید که ساختاری هشت‌ضلعی دارد. هرچند قدمت این باغ به زمان حکومت سلسله «مظفر» و «اینجو» در قرن هشتم می‌رسد، اما ساختمان این باغ و حوض‌های آن در زمان کریم‌خان زند و به دستور وی بناشده است.

طرح باغ جهان‌نما همچون باغ نظر اجرا شد؛ عمارت در مرکز باغ قرار گرفت، چهار خیابان یا همان چهارباغ در اطراف سازه با ردیفی از درختان سبز شده و جوی‌های آب در مسیر این چهار خیابان جاری شده است. داخل عمارت اصلی باغ جهان‌نما امروزه به موزه تبدیل شده است. لذت ماجراجویی در این موزه تاریخی را بعد از گشت‌وگذار در خیابان‌های پرگل‌وگیاه باغ از دست ندهید.

جهانگردان اروپایی توصیف خود را از بناهای تاریخی ایران، در زمانی که هنوز دوربین اختراع نشده بود، روی کاغذ طراحی می‌کردند و در این موزه نقاشی‌های سیاه‌قلم این گردشگران به نمایش گذاشته شده است. کلکسیون تمبر، سکه، قفل‌های دست‌ساز، اسناد تاریخی و… از دیگر اشیای ارزنده در موزه باغ جهان‌نماست.

آدرس: چهارراه حافظیه، خیابان حافظ، بعد از مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس

زمان بازدید: ۷:۳۰ صبح تا ۸:۳۰ شب

مسجد نصیرالملک | مسجد نور و رنگ

مسجد نصیرالملک، از قدیمی‌ترین مساجد شیراز است که در محله گودعربان و خیابان لطفعلی خان زند و نزدیک به شاه چراغ قرار دارد. پنجره‌های مسجد از شیشه‌های رنگی تشکیل شده است که به همین علت به «مسجد صورتی ایران» نیز معروف است همچنین از لحاظ کاشی‌کاری ارزنده‌ترین مسجد در کشور است و تمام سقف، داخل و بیرون آن کاشی کاری رنگارنگ و بر روی آنها آیات قرآنی نوشته شده‌ است. مسجد نصیرالملک در دوران قاجار و از سال ۱۲۹۳ تا ۱۳۰۵ به دستور میرزا حسن علی ملقب به نصیرالمک فرزند میرزا علی‌اکبر؛ حاکم وقت فارس ساخته و معماری آن توسط محمد حسن معمار انجام شده است. مسجد نصیرالملک سال ۱۳۵۸ توسط انجمن آثار ملی و باستان شناسی ایران در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید

سردر ورودی اصلی مسجد دارای طاقی بزرگ است که با کاشی‌های هفت رنگ و طرح‌هایی از گل سرخ و گل زنبق تزئین شده است و در بالای آن، کتیبه‌ای کوچک و سنگی قرار دارد که شعر شوریده شیرازی بر روی آن نوشته شده است. پس از ورودی اصلی مسجد نصیرالملک، وارد راهرویی می‌شوید که مانند ورودی اصلی تابلویی از کاشی در آن نصب شده و در پایین آن شعر معروف سعدی و نام معمار مسجد نوشته شده است. با عبور از این هشتی به حیاط بزرگ مسجد که در سمت شمالی قرار دارد، می‌رسید.

حیاط مسجد نصیرالملک چهار گوش و دور تا دور آن با کاشی های هفت رنگ تزئین شده است، در وسط حیاط و مقابل ایوان مسجد نیز یک حوض قرار دارد. مسجد دارای دو ایوان شمالی و جنوبی است که شبیه هم نیستند و ایوان شمالی زیباتر از ایوان جنوبی است. ایوان شمالی مسجد، سه نیم طاق در سه طرف دارد که از سمت چهارم به صحن راه دارد. طاق میانی این ایوان که طاقی بلند است، به طاق مروارید معروف و بر دیوارهای آن آیات قرآنی و احادیث نوشته شده است. همچنین ایوان شمالی چهار غرفه دارد که سقف میانی آن با کاشی کاری رنگارنگ تزئین شده است. ایوان جنوبی جهت قرینه سازی با ایوان شمالی ایجاد شده دارای دو گلدسته است و در حیاط آن نیز حوضی مستطیل شکل و سنگی با فواره وجود دارد.

مسجد نصیرالملک شیراز  دو شبستان؛ یکی در غرب و یکی در شرق دارد. شبستان شرقی و زمستانه مسجد دارای سقفی کاشی کاری شده و هفت ستون است که ستون‌های آن ساده و بدون شیار هستند. در پشت این شبستان دری وجود دارد که به یک چاه آب باز می‌شود و به آن چاه گاو یا گاورو می‌گویند که در گذشته محل نگهداری حیوان آبکش بوده است. شبستان غربی مسجد نصیرالملک، یکی از زیباترین شبستان‌های مساجد در ایران با کاشی، آجر و نقاشی‌هایی از گل سرخ تزئین شده است و جز جاهای دیدنی شیراز می باشد. در این شبستان، که شبستان تابستانه بوده است دو ردیف شش تایی ستون سنگی و با طرح‌هایی مارپیچ وجود دارد همچنین دارای هفت در چوبی با شیشه‌هایی رنگی است که در طول روز با تابش نور از آنها فضایی بی‌نظیر و خاص در شبستان ایجاد می‌شود.

  • ساعت بازدید: ۰۷:۰۰ تا ۱۷:۰۰
  • آدرس: شیراز، خیابان لطفعـلی خان زند، محله گودعربان، انتهای کوچه نصیرالملک

مجموعه زندیه شیراز | هویت فرهنگی شیراز

مجموعه زندیه شیراز مجموعه‌ای از بناها و آثار ارزشمند است که به نوعی هویت فرهنگی شیراز را نمایش می‌دهد. ارگ کریم‌خان زند، بازار وکیل، عمارت کلاه فرنگی یا موزه پارس، حمام وکیل، مسجد وکیل و آب‌انبار وکیل بناهای موجود در این مجموعه هستند که از لحاظ معماری و هنری اهمیت زیادی دارند. در ادامه به معرفی این بناها می‌پردازیم:

ارگ کریم‌ خانی

بنای باشکوه ارگ کریمخانی مهم‌ترین و بزرگ‌ترین سازه دوره‌ی زندیه است که در سال ۱۱۸۰ هجری قمری توسط کریم‌خان زند معروف به وکیل‌الرعایا بنا نهاده شد. این ارگ در دوره زندیه محل زندگی کریم خان زند به همراه خاندان سلطنتی بود، در دوران قاجاریه نیز فرمانداران محلی در آن زندگی می‌کردند و نهایتا در زمان پهلوی از این مکان به عنوان زندان استفاده می‌شد.

ارگ که مساحتی حدود ۴ هزار مترمربع دارد، در زمینی به اندازه ۱۲۸۰۰ متر مربع ساخته شده است. این بنا دارای چهار برج آجری بوده که ارتفاع برج‌ها از دیوار اصلی بیشتر است. اگر به برج‌های اطراف ارگ دقت کنید پی خواهید برد که یکی از برج‌ها مقداری کج شده و دلیل آن به نشست زمین در طول سالیان قبل برمی‌گردد.

  • ساعت بازدید: ۰۸:۰۰ تا ۲۰:۰۰
  • آدرس: شیراز، خیابان کریم‌خان زند، نبش میدان شهدا

مسجد وکیل

مسجد وکیل، مسجدی تاریخی متعلق به دوره زندیان است که به دستور کریم خان زند در زمینی به ابعاد ۸۶۶۰ در نزدیکی بازار وکیل ساخته شد. تزئینات این بنا بسیار متنوع و منحصر به فرد است و میناکاری‌ها، حجاری، کاشی‌کاری و خوشنویسی‌های آن چشم هر بیننده‌ای را به خود خیره می‌کند. مسجد وکیل دو ایوان با دو شبستان جنوبی و شرقی دارد. شبستان جنوبی آن با ۴۸ ستون مارپیچ و یکپارچه، جذاب‌ترین قسمت مسجد وکیل محسوب می‌شود و از شاخصه‌های معماری ایرانی به شمار می‌رود.

این مسجد زیبا به دلیل نوع ساخت و معماری چشم‌نوازش از جمله بناهای ارزشمند کشور محسوب می‌شود که در سال ۱۳۱۱ به عنوان یک آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

  • ساعت بازدید: ۰۸:۰۰ تا ۲۰:۰۰ (همه روزه به جز جمعه‌ها)
  • آدرس: شیراز، خیابان طالقانی، غرب بازار وکیل

بازار وکیل

یکی دیگر از یادگارهای دوران زندیه در شیراز، بازار وکیل است که از زیباترین بازارهای سرپوشیده ایران محسوب می‌شود. این بازار نیز همانند تمام بازارهای قدیمی ایران راسته‌ها و سراهای مختلف دارد که بر اساس نوع فعالیتی که در آن صورت می‌پذیرد، نامگذاری شده‌اند.

یکی از زیباترین بخش‌های بازار وکیل سرای مشیر است که در ضلع جنوبی بازار قرار دارد. وجود حجره‌هایی با معماری خاص و درب‌های چوبی قدیمی، حوض بزرگ وسط محوطه و درختان نارنج اطراف آن، زیبایی این سرا را دوچندان کرده است. از دیگر قسمت‌های پرطرفدار بازار وکیل می‌توان به راسته عطاری‌ها، فرش فروشان و کاروانسرای فیل اشاره کرد که بسیار مورد توجه گردشگران واقع می‌شوند و محبوب ترین جاهای دیدنی ایران محسوب می شود.

اگر به دنبال خرید سوغاتی از شهر شیراز هستید، بازار وکیل یکی از ایده‌آل‌ترین گزینه‌ها برای خرید است. این بازار پنج ورودی در قسمت‌های مختلف و خیابان‌های زند، طالقانی و لطفعلی خان زند دارد و ورودی خیابان زند و شرق میدان شهرداری پرترددترین ورودی محسوب می‌شود.

  • ساعت بازدید: ۰۷:۳۰ تا ۲۲:۰۰ (همه روزه به جز جمعه‌ها)
  • آدرس: شیراز، خیابان زند، ضلع شرقی میدان شهرداری

حمام وکیل

یکی از پیشرفته‌ترین نمونه‌های معماری اصیل ایرانی را می‌توان در حمام وکیل شیراز مشاهده کرد. حمام وکیل در دوره زندیه به دستور کریم خان زند بنا شد و یکی از بزرگ‌ترین و مجهزترین حمام‌های ساخته شده در زمان خود بود. این بنای تاریخی در طول سال‌های متمادی بارها تغییر کاربری داده و امروزه تبدیل به موزه‌ شده است. بازدیدکنندگان و گردشگران با دیدن این حمام می‌توانند در کنار لذت بردن از معماری جذاب بنا، با فرهنگ و تاریخ کهن ایران بیشتر آشنا شوند.

  • ساعت بازدید: ۰۹:۰۰ تا ۱۹:۴۵ (همه روزه به جز جمعه‌ها)
  • آدرس: شیراز، خیابان طالقانی، سمت غربی مسجد و بازار وکیل

عمارت شاپوری | از زیباترین باغ‌ عمارت‌ های شیراز

عمارت مجلل شاپوری یکی از زیباترین باغ‌ عمارت‌ها و جاذبه های دیدنی شیراز محسوب می‌شود که یادگاری به جا مانده از دوره پهلوی اول به شمار آید. وجه تمایز این بنا از دیگر عمارت‌ها به سبک معماری تلفیقی ایرانی و اروپایی آن بازمی‌گردد. این عمارت وسط باغی زیبا قرار دارد و وجود حوضی زیبا در برابر عمارت، چشم‌اندازی منحصربه‌فرد را خلق کرده است.

عمارت شاپوری در سال ۱۳۷۹ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید و در حال حاضر در قالب کافی‌شاپ و رستوران از گردشگران و میهمانان این مجموعه پذیرایی می‌کند.

  • ساعت بازدید: ۰۹:۰۰ تا ۲۴:۰۰
  • آدرس: شیراز، خیابان کریم‌خان زند، خیابان انوری، تقاطع اهلی، باغ و عمارت شاپوری

خانه زینت الملوک | از خانه‌های تاریخی و قاجاری شیراز

خانه زینت‌الملوک، یکی از خانه‌های تاریخی و قاجاری شیراز به شمار می‌رود و محل سکونت زینت‌الملوک قوامی، دختر قوام‌الملک چهارم بوده است. ساخت این خانه به دستور علی محمدخان قوام‌الملک دوم در سال ۱۲۹۰ آغاز شد و در سال ۱۳۰۲ به اتمام رسید.

این خانه با یک راه زیرزمینی به باغ نارنجستان قوام وصل می‌شود؛ به عبارتی در گذشته این خانه، محرم‌خانه و اندرونی نارنجستان قوام محسوب می‌شده است.معماری بی‌نظیر بنا با وجود سقف چوبی، آینه‌کاری و گچ‌بری‌های ظریف، تصاویر گل و بوته، پرندگان و حیوانات نقاشی شده در جای جای خانه، چشم بازدیدکنندگان را به خود جلب می‌کند.

زیرزمین وسیع این خانه امروزه تبدیل به یک نگارخانه شده که در آن مجسمه‌های اکثر شخصیت‌های برجسته و معروف شیراز را برای بازدید گردشگران قرار داده‌اند. نام این بنای تاریخی در سال ۱۳۵۱ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

  • ساعت بازدید: ۰۸:۰۰ تا ۱۹:۰۰
  • آدرس: شیراز، خیابان لطفعلی خان زند، ضلع غربی نارنجستان قوام

آرامگاه حافظ

حافظ شیرازی، پرطرفدارترین شاعر پارسی زبان است و در شهر شیراز آرمیده است. تمام ایرانیان از هر طبقه و فرهنگی که باشند، حداقل چند بیتی از اشعار حافظ را حفظ هستند و می‌خوانند. مقبره حافظ شیرازی در در شمال غرب شیراز داخل یک باغ آراسته قرار دارد. حافظ در قرن هشتم دار فانی را وداع گفت و در قرن دوازدهم مقبره وی توسط کریم خان زند به این مکان انتقال یافت. شعار حافظ به روی سنگ قبر مرمری‌اش حکاکی شده‌اند. یک طاق هشت ضلعی در سال ۱۳۱۵ به روی مقبره حافظ شیرازی ساخته شد. گردشگران از سراسر دنیا و ایران از آرامگاه حافظ نه تنها به خاطر این که یکی از جاهای دیدنی شیراز است، بازدید می‌کنند، بلکه به دلیل این که طرفدار و عاشق حافظ و اشعارش هستند، به شیراز سفر کرده و از این میعادگاه بازدید می‌کنند. فال حافظ را که می‌دانید و بلد هستید. در بازدید از آرامگاه حافظ فال بگیرید و به نکات ظریف غزل‌هایش توجه کنید و بیندیشید. در حافظیه بگردید و در چای خانه‌اش دمی استراحت کنید.

آرامگاه سعدی

همان طور که گفتیم، شیراز زادگاه شعر و ادب پارسی و شاعران پرآوازه و ارزشمند است. سعدی، شاعر قرن هفتم نیز از شاعران محبوب و مهم پارسی بود که در شیراز زندگانی می‌کرد. بسیاری از پند و ارزهای سعدی به ضرب المثل تبدیل شده‌اند و مدام بر سر زبان‌ها جاری هستند. کلام سعدی به خاطر سادگی و شیوایی‌ مورد تمجید و ستایش قرار می‌گیرد. آرامگاه سعدی یکی دیگر از جاهای دیدنی شیراز است که هرچند به اندازه حافظیه چندان پرازدحام و شلوغ نیست، اما همیشه طرفداران این شاعر نامی که به این شهر آمده‌اند را در هر زمان از سال می‌توان در آرامگاه سعدی مشاهده کرد. در بازدید از آرامگاه سعدی پس از گشت و گذار در میان باغ‌های گل سرخ و درختان سرو قد برافراشته سری به چای‌خانه زیرزمینی محوطه بزنید و استراحت و تجدید قوا کنید.

پرسپولیس یا تخت جمشید

پرسپولیس یا همان تخت جمشید، بیش از ۲۵۰۰ سال پیش پایتخت باشکوه و باستانی سلسله هخامنشیان بود. تخت جمشید با وجود این که مورد هجوم اسکندر قرار گرفت، اما باز هم بقایای به جا مانده از آن نشان از دستاوردهای معماری و سیاسی ایران باستان هستند. شهر باستانی پرسپولیس در ۷۰ کیلومتری شمال شرق شیراز واقع شده و برای بازدید از آن چند ساعتی زمان لازم است. در بازدید از این میراث جهانی یونسکو حتما مقداری آب همراه خود داشته باشید، زیرا که آفتاب نیم روز در پرسپولیس بس ناجوانمردانه می‌تابد.

نقش رستم و نقش رجب

در بازدید از تخت جمشید شیراز، به تماشای نقش رستم و نقش رجب بروید. نقش رستم چهار مقبره بزرگ روی صخره دارد که آرامگاه چهار تن از پادشاهان هخامنشی است. کمی پایین‌تر از نقش رستم، چندین نقش برجسته وجود دارند که فتوحات شاهان ساسانی را به تصویر کشیده‌اند و زانو زدن والرین شاه رومی مقابل شاپور اول یکی از آن‌هاست. در فاصله پنج دقیقه‌ای از نقش رستم، نقش‌های برجسته بیشتری از دوره حکومت ساسانیان در نقش رجب وجود دارند که متاسفانه چندان خوب و مناسب مورد حفاظت قرار نگرفته‌اند. اما با این حال بازدید از آن‌ها بسیار ارزشمند است.

پاسارگاد

مقبره کوروش کبیر در فاصله ۵۰ کیلومتری از تخت جمشید قرار گرفته و با وجود این که مسیر دسترسی به آن چندان هموار نیست، اما بازدید از پادشاه سرزمین آریایی ارزشمندتر و مهم‌تر از هر چیز دیگری است. در آرامگاه کوروش کبیر که در زمینی خشک و نامهربان محصور شده، آرامشی شگفت انگیز حاکم است.

موزه هفت تنان

موزه هفت تنان یکی از موزه‌های شیراز است که نزدیکی دروازه قرآن قرار دارد و توجه چندانی به آن نمی‌شود. داخل موزه هفت تنان انواع برش‌ها و توده‌های سنگی و سنگ کندهای مربوط به ادوار تاریخی پارسی نگهداری می‌شوند. از آثار بسیار باشکوه موزه هفت تنان می‌توان به آثار خوشنویسی حکاکی شده به روی سنگ‌ها که شامل کتیبه‌هایی با خط کوفی و نستعلیق هستند، اشاره کرد. نام موزه هفت تنان از هفت سنگ قبر موجود در موزه برگرفته شده که گویا متعلق به هفت درویش شیرازی هستند.

موزه هنر مشکین فام

موزه هنر مشکین فام شیراز از دوره قاجار به جا مانده و یکی از جاهای دیدنی شیراز است. موزه هنر مشکین فام در گذشته عمارتی بوده که به فروغ الملک تعلق داشته و امروزه به یک گالری تبدیل شده است. موزه هنر مشکین در فاصله کمی از شاه چراغ قرار دارد و دسترسی به آن آسان است. در موزه هنر مشکین فام آثار هنرمندان معاصر شیرازی، سنگ کندها و خوشنویسی‌ها به نمایش گذاشته شده‌اند. از امتیازات ویژه موزه هنر مشکین فام نیز می‌توان به ترکیب هنر و معماری و همچنین تاریخ و مدرنیته اشاره کرد.

آرامگاه شاه چراغ

مقبره مقدس شاه چراغ، آرامگاه دو تن از برادران امام رضا (ع)، امام هشتم شیعیان است و یکی از محبوب‌ترین مکان‌های زیارتی و گردشگری شیراز به حساب می‌آید. برادران امام هشتم (ع) در قرن نهم به شهادت رسیده‌اند اما از دوران قاجاریه تا به امروز مقبره آن‌ها توسعه زیادی یافته است. یک حوض فواره دار در مرکز محوطه آرامگاه واقع شده و کاشی کاری‌ها و آینه‌ کاری‌های نمای آرامگاه تصویری خیره کننده از معماری ایرانی را ارائه می‌دهند که به زیبایی و حس و حال دلنشین محیط چندین برابر افزوده‌اند. آرامگاه شاه چراغ یکی از محبوب ترین و زیباترین عبادتگاه‌های شیراز است و در ایام خاص مذهبی شور و صفای خاصی دارد. در قسمت شمال شرق محوطه آرامگاه شاه چراغ موزه‌ای قرار دارد که در ارتباط با شهر شیراز آثار مختلفی از قبیل قرآن‌های نفیس قدیمی و دری با تزئینات طلا، نقره و لاجورد به نمایش گذاشته است.

دروازه قرآن 

شیراز در گذشته، 6 دروازه داشته که امروز تنها یکی از آن‌ها باقی مانده است. احتمالاً شما هم دست‌کم یک بار نام دروازه قرآن را شنیده‌اید؛ اما آیا می‌دانید چرا به آن دروازه قرآن می‌گویند؟ این جاذبه شیراز در زمان عضدالدوله دیلمی ساخته شد و علت شهرتش به دروازه قرآن، وجود قرآنی بود که در بالای دروازه به‌منظور حفظ مسافران از بلایا گذاشته شده بود. هرچند که این بنا یک بار در سال 1315 با دینامیت نابود شد؛ اما به همت یکی از بازرگانان شهر، دوباره ساخته شد. امروز دروازه قرآن یکی از ویژگی‌های شهری شیراز به شمار می‌آید.

  • آدرس دروازه قرآن: بلوار امام رضا(ع)، بین خیابان نعمت‌الله صادقی و میدان قرآن
  • ساعت بازدید از دروازه قرآن: 24 ساعته
  • قیمت بلیط دروازه قرآن: رایگان

سخن آخر

دیدنی های شیراز پرشمارند. در این مطلب، بهترین جاهای دیدنی شیراز را به شما معرفی کردیم. شیراز نه‌فقط برای ایرانی‌ها، بلکه برای همه افرادی که به فرهنگ ایرانی علاقه دارند یا درباره آن کنجکاوند، جذاب و پر از شگفتی است. بهتر است برای گشت‌وگذار در این شهر، زمان کافی در نظر بگیرید؛ چراکه تعداد جاهای دیدنی شیراز، زیاد است؛ اما اگر به هر دلیل نمی‌توانید یک دل سیر در میان باغ‌ها و عمارت‌های این شهر بگردید، بهتر است به‌جای با عجله دیدن تعداد زیادی جاذبه، برخی از دیدنی های شیراز را گلچین کنید و با آرامش ببینید. در واقع اگر شما اهل گردشگری کم‌شتاب باشید، مطمئناً شیراز به یکی از بهشت‌های شما تبدیل خواهد شد.

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا