چند جاذبه طبیعی در بوکان که باید دید
تودی تریپ – خدمات مسافرتی: بوکان بزرگترین شهرستان جنوبی استان آذربایجان غربی و مرکز شهرستان بوکان است. مساحت این شهر بیش از 12 کیلومتر مربع است و یکی از هموارترین شهرهای منطقه است.
جاده سیمینه; جاذبه های دیدنی بوکان
رودخانه سیمینه که مردم محلی آن را تاتائو می نامند از کوه های مهاباد، سکز، بانه و شمال عراق سرچشمه می گیرد. این رودخانه پس از عبور از شهرهای بوکان و میاندوآب در نهایت به دریاچه ارومیه می ریزد. با طول 200 کیلومتر، متوسط آب سالانه آن معادل 640 میلیون متر مکعب است و یکی از رودخانه های مهم استان آذربایجان غربی محسوب می شود.
بخش بزرگی از رودخانه سیمینه در محدوده شهرستان بوکان قرار دارد. همچنین این رودخانه با عبور از بخش جنوبی شهرستان میاندوآب زمین های زیادی را سیراب می کند.
رودخانه سیمینه در مسیر خود از ترجان و اسکی بغداد (روستای مرکزی شهر بوکان) و کهریز ایوبی انشعابات زیادی دریافت می کند و از غرب بوکان می گذرد و در مسیر خود شاخه های رودخانه های کوچکی به آن می پیوندد.
همچنین آب زمین های روستای گوگ تپه خالصه و روستاهای زیر آن را تامین می کند سپس به موازات رودخانه زرینه رود وارد دشت میاندوآب می شود. رودخانه سیمینه 200 کیلومتر، حوضه آبریز آن در واش بند 2090 کیلومتر مربع و متوسط آبدهی سالانه آن 640 متر مکعب است. دبی آب آن 9.67 لیتر در ثانیه است. البته آب رودخانه سیمینه کمتر از زرین رود است.
تامین آب یکی از مهمترین مسائل کشور از گذشته تاکنون بوده است. منابع آب سطحی و زیرزمینی از با ارزش ترین منابع برای انسان هستند و این منابع ارزشمند آب مورد نیاز انسان را تامین می کنند. در این منطقه به دلیل قرار گرفتن دشت وسیعی بین دو رودخانه مهم و دائمی زرینه رود و سیمینه رود مشکلی از نظر تامین آب وجود ندارد و حتی آب به سایر مناطق مجاور نیز منتقل می شود.
طرح های توسعه منابع آب اثرات زیادی بر محیط زیست دارد که مهمترین آن تغییر رژیم طبیعی رودخانه و کاهش جریان سطحی پایین دست است و با توجه به طرح احداث سد بر روی رودخانه سیمینه، تامین و توزیع آب مورد نیاز زیست محیطی رودخانه سیمینه تاثیر بسزایی در رونق کشاورزی منطقه دارد.
جاذبه های طبیعی بوکان
تالاب کاراگل
تالاب قره گل در 40 کیلومتری جاده بوکان به میاندوآب و در نزدیکی روستای کاراگل قرار دارد و یکی از مقاصد طبیعت گردی و مکان های دیدنی بوکان به شمار می رود.
این تالاب مساحتی معادل 300 هکتار دارد و با شرایط اکولوژیکی مناسب یکی از مناطق مهم لانه سازی و تکثیر پرندگان آبزی و کنار آبزی به شمار می رود. آب تالاب از ذوب برف و جریان سیل تامین می شود. وجود خاکستر آتشفشانی در کف تالاب چشم اندازی سیاه به آب تالاب بخشیده و از این رو به آن کارا گل می گویند.
کوه هدف
کوه ترگه که به نام های کوه ترگه و کوه ترگه نیز شناخته می شود در 22 کیلومتری غرب شهر بوکان قرار دارد و ارتفاع آن 2224 متر است. این کوه یکی از بلندترین قله های جنوب استان آذربایجان غربی است و بر روی خط الراس اصلی رشته کوه زاگرس قرار دارد. به عنوان یکی از مقاصد کوهنوردی در منطقه و جاذبه های گردشگری بوکان، کوهنوردان زیادی به ترگه می روند و در طول مسیر دو پایگاه استراحت کوهنوردان وجود دارد.
همچنین در این منطقه تعدادی سنگتراشی و آثار تاریخی مربوط به دوران مغول و ایلخانان وجود دارد.
غار کالایچی
غار کلایچی که به غار کالایچی نیز معروف است در 9 کیلومتری شمال شرقی شهر بوکان و در مجاورت تپه باستانی کالایچی یکی از مراکز تمدن مانایی قرار دارد. شکل گیری این غار طبیعی به دلیل نفوذ آب به لایه های آهکی است.
این غار از نظر ساختار به عنوان غنی ترین و سخت ترین غار کشف شده ایران شناخته می شود. این غار با قطر 8 متر در ارتفاع 1750 متری از سطح دریا بر روی کوهی به همین نام قرار دارد. اگرچه غار قلایچی یکی از جاذبه های گردشگری بوکان است. ناوبری آن نیازمند تجهیزات تخصصی و مهارت های غار نوردی است.
منطقه شکار ممنوع سه کانیان
منطقه شکار ممنوع سه کانیان در 15 کیلومتری شمال شرق بوکان در امتداد محور بوکان به میاندوآب قرار دارد و شامل پنج روستا به نام های سکانیان، کانی علی گرده، کانی سور، ارمنی بلاغی و کانی قلا می باشد. این منطقه به زیستگاه پرنده کمیاب به نام «میشمرگ» معروف است که گفته می شود بزرگ ترین پرنده کشور است.
همچنین انواع مختلفی از گیاهان از جمله خوشخورک، کثیر گون، یونجه وحشی، چاودار، گلابی وحشی، زالزالک، گل کاغذی، خوشخورک و پسته وحشی در این منطقه می رویند. طبیعت زیبا و بکر با مناظر دیدنی از ویژگی های این دشت شگفت انگیز است که آن را به یکی از مقاصد و جاذبه های گردشگری بوکان تبدیل کرده و سالانه خیل عظیمی از دوستداران طبیعت را به سوی خود می کشاند.