روستاهای جالب و دیدنی مرند در آذربایجان شرقی
تودی تریپ: نظریه مفصلی وجود دارد که نام این شهر ابتدا «ماداوند» و سپس «مرند» بوده که در نهایت به مرند تغییر نام داده است.
بطلمیوس یکی از جغرافی دانان یونانی که در دوران پیش از میلاد می زیسته است، مرند را با نام «ماندگر» در متونی که از خود به جای گذاشته است، ثبت کرده و از آن به عنوان یکی از آبادترین شهرهای تاریخ یاد کرده است.
اما ارامنه بر اساس روایات دیرینه خود می گویند نوح علیه السلام در شهر مرند به خاک سپرده شده است و این کلمه ارمنی و مشتق آن به معنی دفن است.
البته ارامنه امروزی معتقدند که پس از طوفان نوح، پیامبر در نخجوان فرود آمد و خود و همسرش را در آن شهر دفن کرد.
در جای دیگر بر اساس نوشته های تورات چنین بر می آید که مادر حضرت نوح (علیه السلام) نیز در مسجد واقع در بازار مرند دفن شده است.
گروهی دیگر مرند را نام تغییر یافته «ماریا» دختری ترسناک می دانند.
چند روستای جالب در مرند
روستای عایش آباد
روستای عایش آباد در استان آذربایجان شرقی قرار دارد و با جاذبه های طبیعی از جاذبه های گردشگری و گردشگری مرند محسوب می شود. وجود باغات میوه و رودخانه پر آب در این روستا می تواند به دور از هیاهوی شهر، روزی فراموش نشدنی را برای گردشگران رقم بزند.
همچنین آبشار آیش آباد که از دل کوه میشو به ارتفاع 15 متر سرچشمه می گیرد در فاصله کمی از روستا قرار دارد.
از آنجایی که این روستای کوهستانی پایگاه گردشگری شبانه مناسبی ندارد، بهترین راه برای بازدید از آن سفر یک روزه است.
علاوه بر جاذبه های طبیعی، بافت روستایی عایش آباد از خانه های گلی و گلی نیز بر جذابیت آن افزوده است.
برای رسیدن به روستای عایش آباد از شهر تبریز در جاده صوفیان برانید و وارد باند چپ بزرگراه مرند شوید.
این مسیر ورودی روستاهای «آناموق» و «محبوب آباد» است که به موازات سد شهید کلانتری می گذرد.
پس از خروج از محله های این دو روستا وارد محله سمت چپ می شوید. این مسیر مشرف به دامنه های کوه میشو و گلزارهای آفتابگردان در نهایت به روستای آیش آباد ختم می شود.
روستای اویندین
روستای اویندین با قدمت 1400 ساله در 80 کیلومتری مرند قرار دارد.
این روستا به دلیل آب و هوای خوب و آب های معدنی و شفابخش به یکی از مراکز گردشگری و جاذبه های گردشگری مرند تبدیل شده است.
برخی از جاذبه های اویندین شامل آبشار 20 متری میاندره، کوچه لزگه معروف و با طراوت، چشمه های کزل چسمه و زلفی چسمه سی و گورستان تاریخی دوزلک با 500 سال قدمت است.
همچنین صخره های بزرگ اطراف روستا مقصد مناسبی برای علاقه مندان به صخره نوردی است.
روستای دوگیجان
«روستای دوگیجان» یکی از مناطق تفریحی شهرستان مرند است که با آب و هوای مناسب، چشم اندازهای خیره کننده، طبیعت بکر، مردمی مهمان نواز و جاذبه هایی مانند غار دوگیجان به یکی از جاذبه های طبیعی گردشگری استان آذربایجان تبدیل شده است.
اهالی این روستای 300 نفری به دامداری، قالیسازی و کشاورزی اشتغال دارند.
حتی در بدو ورود به این منطقه زیبای گردشگری، چیزی که توجه گردشگران را به خود جلب می کند، لباس های ساکنان آن است که از نظر رنگ، طرح و نوع پارچه بی نظیر است.
دیدنی های مرند در آذربایجان شرقی
مسجد پیر بالا (آرامگاه همسر حضرت نوح)
«مسجد پیربالا» یا «مسجد بازار» یکی دیگر از بناهای تاریخی شهرستان مرند است.
می گویند پس از طوفان نوح (ع) همسر حضرت نوح (ع) دفن شد. بنای فعلی مسجد نسبت به بنای اول خود دستخوش تغییرات اساسی شده است.
در این مسجد 3 کتیبه متعلق به این بنای تاریخی وجود دارد که یکی بالای محراب و دو کتیبه دیگر بالای سردر اصلی مسجد است.
این مسجد در نزد ارامنه و مسیحیان از اهمیت و احترام خاصی برخوردار است و می توان آن را از معدود مساجد استان آذربایجان دانست که حدود چهار ضلع آن فضای باز است.
کاروانسرای شاه عباس پیام مرند
در فاصله 13 کیلومتری شهر مرند در مسیر جاده مرند به تبریز و در داخل روستایی به نام «پیام» یکی از مکان های معروف مرند به چشم می خورد که به «کاروانسرای شاه عباسی پیام مرند» معروف است.
این کاروانسرا با قدمتی مشابه دوران مغول و صفویه، یکی از مهم ترین تفرجگاه ها و مکان های بین راه و جاده است که لقب بزرگ ترین کاروانسرا شمال غرب کشور را به خود اختصاص داده است.
این کاروانسرا به شکل هندسی مستطیل شکل با چهار ایوان، گنبد، حیاط مرکزی، هشتی، چند اتاق، چهار برج مدور، حیاط و ایوان برای اقامت کاروانیان ساخته شده است.
کلیسای سنت هوهانس
این بنا یکی از با ارزش ترین بناهای تاریخی شهر است که به گفته باستان شناسان در قرن پنجم و ششم میلادی ساخته شده و نام آن برگرفته از نام یکی از یاران حضرت عیسی مسیح علیه السلام به نام است. یحیی که مسیحیان او را هاوانیس می نامند.
این بنا بارها توسط معماران برجسته و مشهور فرانسوی و روسی و صنعتگران آذربایجانی بازسازی شده است.
بازدید از این اثر تاریخی در فصول گرم سال به دلیل سردی این منطقه توصیه می شود.
کلیسای Mujumbhar St. Harip Sim
به گفته برخی از مورخان، نام این کلیسا برگرفته از نام هریپسیمه، دختر آشوت باگرادونی، پادشاه ارمنستان است که در سال 875 میلادی به درخواست زکریا زاگستی، ایلخانی ارامنه، به پادشاهی ارمنستان برگزیده شد. .
امروزه روستای مجمبر تا حدودی ویران و فراموش شده است اما کلیسای دیدنی هریپسیمه به این روستا ارزش و اعتبار می بخشد.
خانه های این روستا بر فراز تپه، یکی بر روی دیگری و به صورت پلکانی ساخته شده و از مصالحی مانند خشت، گل و شن ساخته شده است.