معماری مسجد چهار فرسخ نهبندان خراسان جنوبی
تودی تریپا _ خدمات توریستی: مسجد چهارفرسه دارای پلانی چهار ضلعی به طول 10.18، عرض 10.60، ارتفاع 10.4 متر و مساحت 175 متر مربع است. برای وضو و نمازخانه نیمه پوشیده است.
ورودی این بنا در ضلع شمالی فضا است و مناره هایی که بخشی از قسمت های الحاقی بنا هستند در هر طرف این ورودی قرار دارند.
پس از عبور از ورودی وارد صحن این مسجد می شویم که طول آن 7 متر و عرض آن 4 متر است. در دو طرف این حیاط دو ایوان به عمق حدود 2.30 متر وجود دارد.
وضوخانه در ایوان اول ضلع غربی این صحن قرار دارد. پس از عبور از این صحن به شبستان اصلی مسجد می رسیم که طول آن 9.40 متر و عرض آن 20.9 متر است.
این کشتی 9 قوس دارد.
طاق مرکزی بزرگترین طاق این کشتی است. همچنین در ضلع غربی این شبستان 3 پنجره برای ورود نور به این فضا تعبیه شده است.
مصالح اصلی این بنا آجرهای 30×30 سانتی متری با ملات کاهگل و گچ است.
آشنایی با مسجد چهار فرسخ
شهرستان نبندان به عنوان یکی از شهرهای استان خراسان جنوبی شناخته می شود که قدمتی طولانی و بلند دارد و آثار قدیمی زیادی در آن می توانید پیدا کنید.
این شهر از دیرباز مسکونی بوده و در منطقه اهمیت زیادی دارد.
در اسناد قدما شهر «نه» یا «ما» یکی از شهرهای سیستان به شمار می رود، بنابراین در بخشی از کتاب «تاریخ یعقوبی» که مربوط به وقایع قرن دوم هجری قمری است. در هجری گفته می شود که برخی دعوت هاشمیون را لبیک می خوانند و بر حکومت زمان قیام می کنند. برای سرکوب انقلابیون در منطقه سیستان، شهر نه مکانی است که به عنوان مرکز استراحت و پشتیبانی از آن استفاده می شود.
این واقعه در سال 111 هجری قمری اتفاق افتاد.
یکی از آثار قدیمی باقی مانده در این منطقه، مسجدی است که در روستای چهارفرسک و به مسجد چهارفرسک معروف است.
قدمت دقیق این مسجد دقیقا مشخص نیست، اما به طور حتم چند سال قدمت دارد و تا چند سال پیش به عنوان یک مسجد کامل مورد استفاده قرار می گرفت، اما پس از ساخت این مسجد جدید، کمتر مورد استفاده قرار گرفت.
اما به دلیل نوع معماری و قدمت آن سالانه افراد زیادی به دیدن آن می روند.
برای بازدید از این مسجد نیازی به پرداخت هزینه ای ندارید و می توانید از قسمت های مختلف آن به صورت رایگان بازدید کنید. پس از بازدید از مسجد می توانید به گشت و گذار در روستا بپردازید و از محصولات اهالی سوغاتی بخرید.
معماری مسجد چهارفرسخ
پلان مسجد چهار ضلعی به ابعاد 10.18×60.10×10.4 متر و مساحتی معادل 175 متر مربع و دارای فضاهای متنوعی از قبیل ورودی، صحن، ایوان های نیمه سرپوشیده، وضو و نمازخانه است.
امتداد بنا به صورت شمالی به جنوبی است که ورودی آن در قسمت شمالی آن قرار دارد و مناره هایی در دو طرف آن نمایان است.
بعد از ورودی صحن، حیاطی به طول ۷ متر و عرض ۴ متر وجود دارد که در هر طرف دو ایوان کوچک نمایان است و در ایوان اول ضلع غربی وضو نصب شده است.
پس از عبور از صحن، شبستان مسجد را می بینید که 40.9 متر طول و 20.9 متر عرض دارد و دارای 9 طاقچه است که بزرگترین آنها در مرکز شبستان ساخته شده است.
روشنایی این نمازخانه توسط سه پنجره واقع در قسمت غربی آن تامین می شود. برای ساخت آن از مصالحی مانند خشت 30×30 سانتی متر و ملات کاه رنگی استفاده شده و نمای داخلی مسجد از گچ ساخته شده است.
شهرستان نبندان دارای دو بخش «مرکزی» و «شاوسف»، دو شهر «نبندان» و «شاوسف» و پنج روستا است.
منطقه نهبندان به دلیل وجود راه های اصلی و درجه یک، ارتباط نزدیک با سیستان و استان های بلوچستان و کرمان، همجواری با پاکستان و افغانستان و بنادر جنوبی کشور به ویژه چابهار یکی از مناطق مهم ارتباطی است. ، و موقعیت راه های تجاری مهم استان خراسان.
همچنین وجود سنگ های قیمتی در معادن این منطقه در کنار کشاورزی دلیل دیگری بر اهمیت نبندان است.
مردم این منطقه از نظر قومی از اقوام اشکانی و آریایی هستند که از قبل از اسلام در این منطقه زندگی می کردند. به غیر از مردم فارس، اقوام دیگری نیز در این منطقه زندگی می کنند، بلوچ ها و عرب ها.
مردم نهبندان به گویش محلی نزدیک به گویش خراسانی تکلم می کنند و برخی از آنها به زبان سیستانی نیز صحبت می کنند. اکثر مردم نهبندان مسلمان و شیعه هستند.