غار دو اشکفت؛ جاذبهی شگفتانگیز کرمانشاه
تودی تریپ: غار دو اشکفت یکی از قدیمی ترین سکونتگاه های غارنشینان است که در شمال شهر کرمانشاه واقع شده است. مجموعه دو غار اشکفت در واقع از دو غار نزدیک به هم تشکیل شده و در دامنه کوه میوله قرار دارد. ارتفاع غار دو اشکفت از دشت پایین حدود 300 متر و مشرف به پارک کوهستانی کرمانشاه است.
ارتفاع غار دو اشکفت از سطح دریا 1600 متر و 400 متر مساحت دارد. این غار در سال 1380 با شماره ثبت 5976 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. بازدید از شکل عجیب و شگفت انگیز غار دو اشکفت، شناخت تاریخ آن و بازدید از یکی از قدیمی ترین سکونتگاه های انسان های اولیه برای هر بیننده ای تجربه متفاوتی خواهد داشت. . بنابراین در سفر به کرمانشاه بازدید از چنین جاذبه زیبا و طبیعی را از دست ندهید.
مسیر تاریخی جالب غار دو اشکفت
سامان حیدری و فریدون بیگلری دو باستان شناس برجسته استان کرمانشاه بودند که برای اولین بار در سال 1378 غار باستانی دو اشکفت را کشف کردند.این دو باستان شناس تحقیقات گسترده ای در مورد غار اشکفت انجام داده اند. بر اساس تحقیقات آنها، تاریخچه زندگی در یکی از این دو غار مربوط به «پارینه سنگی میانی» (120000 تا 40000 سال پیش) است.
این دوره باستانی به زمانی برمی گردد که نئاندرتال ها (غارنشینان و شکارچیان گردآورنده) در غار اشکفت زندگی می کردند. مدتها بعد استخوانها، ابزار و ابزار سنگی زیادی در غارهای دو اشکفت پیدا شد و امروزه در موزههای سراسر کشور برای بازدید عموم نگهداری میشود. ابزار سنگی یافت شده معمولاً از سنگ رادیولاریتی که در اطراف غار وجود دارد ساخته می شود.
برخی از آنها از سنگ چخماق ساخته شده اند. سنگ چخماق در تپه های گکیه در منطقه شرقی کرمانشاه در 12 کیلومتری غار اشکفت به وفور یافت می شود و در آن زمان مردم از این منطقه سنگ چخماق برای ساخت ابزار تهیه می کردند. بسیاری از ابزارهای سنگی متعلق به صنعت زاگرس موستری است.
شاید بپرسید چرا انسان های اولیه غار دو اشکفت را برای زندگی انتخاب کردند؟ با توجه به اینکه غار دو اشکفت در موقعیت جغرافیایی خاصی قرار دارد و وجود منبع دائمی آب شرب در مجاورت غار یکی از مهم ترین دلایل غارنشینان برای انتخاب غار دو اشکفت است.
یکی دیگر از مزایای غار دو اشکفت دسترسی به آن هم از سمت پایین و هم از ارتفاع بالاتر است. از این رو برای شکارچیانی که دائماً به شکار می رفتند و مجبور بودند مدام به غار رفت و آمد کنند، مکان بسیار خوبی برای زندگی بود. همچنین از دهانه غار دو اشکفت منظره بسیار زیبایی از دشت پایین دست وجود دارد و غارنشینان می توانند تمامی حرکات و فعالیت های اطراف غار را تماشا کنند.
غار دو اشکفت; غار عجیب کرمانشاه
غار مذکور حدود 400 متر مربع مساحت و ارتفاع آن از سطح دریا حدود 1600 متر می باشد. تنها تالار این غار به ابعاد 23×15 متر مربع دسترسی بسیار آسانی دارد.
وجود راهرویی در وسط غار که انتهای آن به دیواره انتهایی میرسد، پناهگاه امنتری نسبت به خود غار فراهم میکرد.
لازم به ذکر است تمامی ابزار و استخوان های بدست آمده از این غار در موزه های مختلف کشور نگهداری می شود. به عنوان مثال در موزه ملی ایران دو سنگ سیاه از غار مذکور یافت شده است که به «سنگ مادر» معروف هستند.
گروه های شکارچی انسان که در این غار زندگی می کردند نیز از امکانات مختلف اطراف آن بهره می بردند. این ویژگی ها عبارت بودند از:
چشمه های آب دائمی: وجود این چشمه ها آب مورد نیاز اهالی را تامین می کرد.
دسترسی به ارتفاع بالاتر: این دسترسی به شکارچیان امکان می داد تا مخفیگاه های دیگری را در اطراف این غار شناسایی کنند.
نمای خوب ورودی غار به دشت: ورودی این غار رو به دشت فراه است. بنابراین گروههای شکارچی میتوانند دقیقاً در زمانی که حیوانات مختلف در دشتهای نزدیک این غار جمع میشوند شکار کنند.
علاوه بر این، این گروه ها می توانستند از منابع سنگی در دشت های اطراف این غار بهره برداری کنند. به عنوان مثال تپه های گکیه در شرق کرمانشاه که سنگ چخماق در آن استخراج می شد، حدود دوازده کیلومتر از غار مذکور فاصله دارد.
در دشت های نزدیک غار مذکور حیوانات مختلفی مانند بز کوهی، میش و گاو وحشی، آهو و گراز وحشی، گورخر و آهو وجود داشتند. مطالعات نشان می دهد که شکارچیان از حیواناتی مانند بز کوهی، گوسفند وحشی، گورخر و اسب وحشی استفاده می کردند.