زیباترین روستای مهریز یزد کجاست؟
تودی تریپا _ خدمات توریستی: استان یزد یکی از شهرهای تاریخی است که یکی از اولین شهرهای خشتی ثبت شده در ایران و دومین شهر تاریخی جهان است که در سازمان جهانی یونسکو ثبت شده است و شهر بین المللی نامیده می شود.
شهر یزد به شهر آسیاب های بادی و قنات ها معروف است و در هر گوشه از این شهر می توان به تماشای تاریخ نشست و از غرق شدن در زیبایی های آن لذت برد.
درباره روستای تاریخی سیریزد عنوان پنجمین دهکده گردشگری و شاهکار شهرنشینی ایران باستان بیایید در مورد آن صحبت کنیم.
در سفر به استان یزد با ما همراه باشید تا در مورد روستای سریزد بیشتر توضیح دهیم.
روستای تاریخی سیریز زیباترین روستای مهریز
با توجه به تحقیقاتی که باستان شناسان در این منطقه انجام داده اند و تحقیقاتی که روی سرامیک های این منطقه انجام شده است نیز دریافته اند که این روستا در زمان سلجوقیان، ایلخانیان و صفویان پررونق ترین دوران خود را داشته است.
طبق متون تاریخی موجود، کارشناسان باستان شناسی نیز بر این باورند که پیش از ظهور شهر یزد، محل دیگری در نزدیکی سیرزد وجود داشته که به فرافر یا فرافتر معروف بوده و پس از خشکسالی و جنگ با سپاهیان اسلام، از رونق افتاده است.
مردم این منطقه سپس شهر خود را در یزد کنونی بنا کردند. به احتمال زیاد روستاهای این منطقه مانند هرفته و سیریزد بقایای آبادانی هستند.
بقایای دروازه های بلند و بلند در روستای سریزد قرار دارد که در بین مردم به دروازه شهر فرافر معروف است.
خلاصه مفیدی نیز در این زمینه در کتب تاریخ آمده است: هنگامی که سپاه اسلام به تعقیب یازجرد که به خراسان فرار کرده بود، در صحرای طبس گم شدند.
پس از مشقت بسیار به فخرج رسیدند و در آنجا خانه ای ساختند و مردم فخرج را به اسلام دعوت کردند. 2 روز مهلت خواستند تا با دوستانشان به خدمت بیایند و شرفیاب شوند.
او مردان هویدک و فرافتر را برای مشورت فرستاد و پس از ملاقات این دو فرقه پاسخ دادند که ما دست از دین خود برنمیداریم و بر این لشکر دیوانه خون نخواهیم ریخت.
سپس 3 روستا با هم به سپاه اسلام حمله کردند و بسیاری از اصحاب و تابعین را کشتند.
پس از این حرکت مذبوحانه، تخریب در روستای فرافر آغاز شد و در گذر زمان تخریب شد.
دسترسی به روستای سیریزد
برای رسیدن به روستای سریزد باید وارد اتوبان یزد – کرمان شوید و با دیدن تابلوی روستا به چپ بپیچید. همچنین این روستا از توابع شهرستان مهریز است و برای رسیدن به این روستا باید به آن شهر رفت.
در حدود 28 کیلومتری شهر یزد، باید در جاده یزد – کرمان به سمت جنوب حرکت کنید، چهار کیلومتر بعد از شهر مهریز، تابلوی روستای سریزد را در سمت چپ می بینید.
پس از یک یا دو کیلومتر رانندگی در جاده فرعی، باغ های انار نشانه ورود شماست.
روستای تاریخی سریزد با قدمت 2500 ساله عنوان پنجمین روستای گردشگری و شاهکار ایران باستان را به خود اختصاص داده است. این روستا در زمان سلجوقیان، ایلخانیان و صفویان در بهترین حالت خود بوده است.
سریزد با مسافتی حدود پنج کیلومتر یکی از جاذبه های گردشگری مهریز است و از جاذبه های آن می توان به قلعه سریزد، مسجد جامع سریزد، دروازه شهر فرافر و حمام قدیمی سریزد اشاره کرد.
قلعه سریزد یکی از قدیمی ترین و بزرگ ترین خزانه های بانکی ایران و جهان بوده است.
تاریخچه این قلعه تاریخی به دوران حکومت ساسانیان (قرن سوم تا هفتم میلادی) برمی گردد.
از این قلعه برای نگهداری غلات و مواد غذایی استفاده می شد که در آن زمان ارزش خاصی داشت. در این قلعه علاوه بر غلات، پول، طلا و زیور آلات اهالی روستا در جریان یورش ها و سرقت ها نگهداری می شد.
اطراف این بنا را خندقی به عرض حدود 6 متر و عمق بین سه تا چهار متر احاطه کرده است. علاوه بر این، قلعه دارای دو دیوار متحدالمرکز ساخته شده با برج ها و استحکامات بلند و تسخیر ناپذیر است.
دروازه اصلی قلعه سیریزد متحرک بود و با طناب و قرقره از پایین به بالا باز و بسته می شد.
هنگامی که دروازه اصلی توسط دشمن شکسته شد و دشمن وارد قلعه شد، دروازه دوم قلعه بسته شد.
قلعه سریزد دارای سه طبقه است و مصالح به کار رفته در آن شامل خشت، گل، آجر و گچ است. تزئیناتی مانند قاب و شومینه نیز در آن دیده می شود.
در دو طرف راهروها اتاق های سلولی زیادی وجود دارد که هر کدام در و کلید خود را دارند. این اثر در تاریخ 7 خرداد 1354 با شماره ثبت 1084 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
روستای سیریزد همچنین دارای امکاناتی مانند موتورسواری کویر، شترسواری، تماشای ستارگان، آفرود و کالسکه سواری برای عاشقان هیجان و سرگرمی است.