دریاچه مهارلو؛ جاذبهای صورتی و تماشایی در فارس
تودی تریپ: دریاچه مهارلو یکی از زیباترین دریاچه های ایران است که به دلیل رنگ صورتی متمایزش شهرت جهانی پیدا کرده است. زیبایی بی نظیر این دریاچه باعث می شود گردشگران زیادی از کشورهای مختلف جهان برای بازدید از این جاذبه طبیعی به شیراز سفر کنند.
فاصله این دریاچه تا شیراز حدود یک ساعت است و می توانید برای گرفتن عکس های زیبا و جذاب از مناظر زیبای آن با فلامینگو به این دریاچه بروید.
این دریاچه در حدود 60 کیلومتری جاده شیراز – فسا و در نزدیکی روستای مهارلو فارس قرار دارد. در زیر به بیان برخی از ویژگی های این دریاچه می پردازیم.
دریاچه مهارلو شیراز
دریاچه مهارلو یکی از زیباترین دریاچه های ایران است که به دلیل رنگ صورتی متمایزش شهرت جهانی پیدا کرده است. زیبایی بی نظیر این دریاچه باعث می شود گردشگران زیادی از کشورهای مختلف جهان برای بازدید از این جاذبه طبیعی به شیراز سفر کنند.
فاصله این دریاچه تا شیراز حدود یک ساعت است و می توانید برای گرفتن عکس های زیبا و جذاب از مناظر زیبای آن با فلامینگو به این دریاچه بروید. این دریاچه در حدود 60 کیلومتری جاده شیراز – فسا و در نزدیکی روستای مهارلو فارس قرار دارد.
وسعت دریاچه مهارلو که مردم محلی آن را مهلو یا مهلویه می نامند، حدود 25 هزار هکتار و مساحتی در حدود 600 کیلومتر مربع دارد. ارتفاع این دریاچه از سطح دریا حدود 1500 متر است. عمق متوسط این دریاچه حدود 50 سانتی متر است و در فصول پر باران عمق آن به 3 متر می رسد.
یکی از ویژگیهای مهم این دریاچه فصلی بودن آن است، به طوری که در فصل تابستان این دریاچه تقریباً خشک میشود و با شروع فصل پاییز و زمستان که بارندگیها زیاد میشود، این دریاچه زهکشی میکند. آب این دریاچه از باران های جوی و رودخانه های خشک شیراز، چنارا و سلطان آباد تامین می شود.
در حوضه آبریز این رودخانه چشمه های فراوانی وجود دارد که آب آن ها به دریاچه می ریزد. آب این دریاچه به دلیل وجود املاح مختلف مانند نمک پتاسیم و آلاینده های مضر برای شرب مناسب نیست.
این دریاچه به دلیل مجاورت با روستای مهارلو به همین نام به این نام معروف است.
مردم محلی این دریاچه را دریاچه صورتی نیز می نامند. این دریاچه در گذشته با نام های جنکال یا دریاچه نمک نیز شناخته می شد که نام های دیگر این دریاچه فصلی مهلو، مهلویه و مهلویه است.
این دریاچه در 20 کیلومتری جاده شیراز به فسا قرار دارد و بهترین راه برای رفتن به آنجا با ماشین شخصی است، بنابراین اگر در شیراز اقامت دارید ابتدا به میدان الله و از آنجا به بلوار خلیج فارس بروید یا به بندرعباس در همان اتوبان شیراز و تابلوهای دریاچه را دنبال کنید.
این دریاچه نیز از تغییرات اقلیمی رخ داده در ایران در امان نمانده و چند سالی است که به کانون ریزگردها تبدیل شده و به دلیل کاهش بارندگی و خشکسالی باعث آلودگی هوای منطقه شده است.
این دریاچه به دلیل رطوبتی که دارد نقش مهمی در تعادل آب و هوای استان فارس دارد و باعث می شود در تابستان از گرمای شدید و در زمستان از سرمای شدید مصون بماند.
دریاچه مهارلو چه زمانی صورتی است؟
دریاچه مهارلو یک دریاچه فصلی است و بیشتر آب آن در تابستان تبخیر می شود. این بدان معناست که وضعیت آب این دریاچه در طول سال تغییر می کند.
خب اگر انتظار دیدن دریاچه ای پرآبی با آب و هوای دلپذیر و بکر را دارید پیشنهاد می کنم از پاییز تا اواسط بهار از دریاچه مهارلو شیراز دیدن کنید زیرا بارندگی در این قسمت از سال باعث افزایش آب دریاچه می شود.
اگر شما هم می خواهید رنگ زیبای صورتی و قرمز دریاچه مهارلو را واضح تر و قرمزتر ببینید، پیشنهاد می کنیم در اواسط تابستان به آنجا بروید زیرا آب دریاچه مهارلو در اواسط تابستان تبخیر می شود و اینجاست که صورتی آب دریاچه مهارلو نشان داده شده است.
به همین دلیل بهترین زمان برای بازدید از دریاچه صورتی مهارلو از پاییز تا اواسط بهار و اواسط تابستان است.
اولین سوالی که با دیدن تصاویر این دریاچه به ذهن خطور می کند این است که چرا رنگ آن صورتی یا قرمز است.
دلیل قرمز بودن آب دریاچه مهارلو به این دلیل است که نوعی جلبک قرمز به نام «کشند رد» در آن زندگی می کند و از آنجایی که سرعت تبخیر آب در این دریاچه بسیار زیاد است و شوری آن تا حد زیادی افزایش می یابد. شرایط برای تکثیر این نوع جلبک ها مناسب است و تمام سطح دریاچه را می پوشاند.
دریاچه مهارلو با نام های دیگری مانند دریاچه مهلو، مهلویه، مهلویه، جنکال و دریاچه نمک نیز شناخته می شود و 25 هزار هکتار وسعت دارد که عمق کم تالاب نیز محسوب می شود.
شوری بیش از حد آب دریاچه و تکثیر زیاد جلبک های قرمز باعث کمبود آب دیگری در این دریاچه شده است اما برخی از خزندگان و پرندگان این دریاچه را به عنوان زیستگاه خود انتخاب کرده اند.
بخش اعظم دریاچه در سالهای اخیر خشک شده است و بیشتر قسمتهای آن بسیار کم عمق و حدود نیم متر است. البته عمق آب در قسمت های عمیق به 3 متر می رسد.
تعرض به چشمه های اطراف دریاچه مهارلو باعث شده است که حلقه حیات این دریاچه تقریبا قطع شده و از روزهای اوج زیبایی خارج شود.
البته این چشمه ها تنها منبع تامین آب دریاچه نیستند و رودخانه های خشک شده شیراز، چنارا و سلطان آباد نیز نقش زیادی در تامین آب دریاچه مهارلو دارند. لازم به ذکر است که مقدار زیادی نمک از رسوبات این دریاچه استخراج می شود.