بهترین جاذبههای تاریخی اشکذر یزد
تودی تریپا _ خدمات توریستی: استان یزد یکی از زیباترین استان های ایران در مرکز کشور است.
این استان و به خصوص شهر یزد یکی از بهترین مقاصد گردشگری ایران است و سالانه گردشگران داخلی و خارجی زیادی از آن دیدن می کنند.
شهر یزد و سایر شهرهای این استان به عنوان اولین شهر خشتی جهان دارای جاذبه های شگفت انگیز و آثار تاریخی فراوانی هستند. یکی از این شهرهای باستانی اشکذر است.
جاذبه های گردشگری بهتر در اشکذر یزد
سد هفت بادگیری عصر آباد
آب انبار هفت بادگیری عصرآباد مربوط به دوران مظفرالدین شاه قاجار است که در روستای عصر آباد زارچ قرار دارد.
این آب انبار توسط یک زرتشتی و به طور خاص برای زرتشتیان همان روستا ساخته شده است، اما به دلیل قرار گرفتن در جاده قدیمی و زیارتی یزد – مشهد، علیرغم وجود جاده ورودی، دو پاشیر مجزا وجود دارد که با یکدیگر از هم جدا می شوند. یک تیغه آجری
آب انبار هفت بادگیری عصر آباد نه تنها از نظر تعداد آبگیرهای پرپیچ و خم در رتبه اول قرار دارد، بلکه یکی از معدود آب انبارهای ایران است که به یکدیگر متصل هستند.
ارتفاع بادگیرها از سطح زمین حدود شش متر است.
توربین های بادی به زیبایی تزئین شده اند و در نمای دور هر هفت بادگیر در یک ردیف چیده شده اند که یکی از شاهکارهای معماری ایران به شمار می رود.
این بنا به شماره 7753 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
مجموعه خجت آباد
مجموعه تاریخی و ارزشمند «خجت آباد» در روستایی به همین نام واقع شده و از قسمت هایی مانند باغ، بناهای متعدد، حمام، آب انبار، سبت و کاروانسرا تشکیل شده است.
این مجموعه عظیم به دستور و از طرف «میرزا محمد مستوفی» از حاکمان وقت یزد ساخته شد.
بازماندهای از سلسله قاجاریه و اواخر سلطنت ناصرالدین شاه است.
ساختمان باغ این مجموعه 1400 متر مربع مساحت دارد. و در سه طبقه ساخته شده است که از قسمت هایی مانند سردر ورودی، هشتی، اتاق های متعدد، چهار راهرو، ایوان و گنبد تشکیل شده است.
یکی از ویژگی های جالب آن تزئین این باغ با آجر است که بسیار زیبا و هنرمندانه است و به عنوان میراث ملی کشور به ثبت رسیده است.
قلعه تاریخی ابراهیم آباد صدوق
قلعه تاریخی ابراهیم آباد در روستای ابراهیم آباد در رستاق دهستان شهرستان صدوق استان یزد واقع شده است. این قلعه در قرن هفتم و هشتم هجری قمری ساخته شده است.
قلعه ابراهیم آباد بنایی خشتی و گلی با ورودی ها و رواق های آجری است و قسمت های باقی مانده نشان می دهد که قلعه دارای دو محوطه بوده و محل سکونت بوده و تا چند دهه پیش تمامی مردم روستا در آن زندگی می کردند و اکنون علاوه بر این، خانه گروهی از خانواده ها است و گسترش اصلی آن در یک دوره زمانی گفته می شود.
تزئینات به کار رفته در قلعه آجرکاری دروازه ورودی، رواق های اطراف، هشتی، کنگره های خشتی، لبه های حصار و برج است.
آثار تاریخی و شاخص اشکذر
مجموعه شاه سلطان محمود
مجموعه شاه سلطان محمود که در روستای بندرآباد قرار دارد خانقاه شیخ تکی الدین دادامحمد (شیخداد) بوده است.
این بنا که در قرن هفتم هجری قمری ساخته شده از نظر نقشه و سبک ساخت کاملاً شبیه مسجد است.
در قسمت جنوبی این صحن ردیفی به طول یازده متر قرار دارد و در قسمت جنوبی این ردیف گنبدی پوشیده از کاشیهای فیروزهای شش ضلعی و لبههای رنگین کمانی را میبینید.
در این مجموعه محرابی با دو اتاق کوچک که با کاشی های فیروزه ای تزئین شده است را می بینید. در این مقبره می توانید آثار و گورهای بسیاری را ببینید که برخی از بزرگان سلسله دادا در آن دفن شده اند.
بنای این بنا حدود 10000 متر مربع است و شامل مسجد ذخبلاتین، حسینیه، خانقاه، آب انبار، مدرسه، نانوایی، حمام، برج های دفاعی و مقبره ای است که آرامگاه برخی از شیوخ سلسله «دادایی» است.
سنگ قبرهای این مجموعه از نظر هنر طراحی، خوشنویسی و مجسمه سازی بسیار ارزشمند است.
در مسجد جامع منبری از کاشی های مرمر با نقوش غر سلیمی و خط ثلث وجود دارد که از نظر هنری در هیچ جای استان یزد دیده نمی شود.
این مجموعه که به مرور زمان زیر ماسه های سست کویر مدفون شد، با تلاش سازمان میراث فرهنگی از خاک بیرون آورده شد.
یکی از مهم ترین و عجیب ترین قسمت های این مجموعه، تونلی است که این آرامستان را از زیرزمین به مسجد شاه ولی در شهر تفت متصل می کند.
از دیگر شگفتی های این مکان، شکل ظاهری مجموعه است، به طوری که اگر از بالا به این بنا نگاه کنیم، شکل کلمه لا اله الا الله را می گیرد.
مسجد حاجی رجبعلی
مسجد حاجی رجبعلی اشکذر به شماره ثبت: 2896 مسجدی باشکوه، دارای ایوان تابستانی و گلخانه، چهار در ورودی با ستون های معتبر، صحن و گنبد.
بانی مسجد حاج ملا رجبعلی فرزند میرزا عبدا فراهانی معروف به اشتری بوده و در سال های ۱۲۱۵ تا ۱۲۲۰ ساخته شده است.
این مسجد دارای وقف نامه معتبر و بلندی به شکل طومار است که قدمت آن به سال 1227 هجری قمری برمی گردد.
مسجد حاجی رجبعلی اشکذر متعلق به دوره قاجاریه در اشکذریزد بخش توده واقع شده است و این اثر در ۱۴ آذر ۱۳۷۹ با شماره ثبت ۲۸۹۶ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.