بهترین بازار نیشابور کجاست؟
تودی تریپا _ خدمات توریستی: بازار کلاه نیشابور با قدمتی 550 ساله یکی از با ارزش ترین بازارهای ایران است که هنوز وجود دارد.
بسیاری از مشاغل محلی و سنتی در مناطق این بازار فعالیت می کنند که از آن جمله می توان به اتو، رنگرزی، مسگری، فرش فروشی و پارچه فروشی اشاره کرد.
بازار سرپوشیده بی نظیر نیشابور یکی از مکان های گردشگری است که هر ساله گردشگران زیادی برای دیدن این بازار زیبا و قدیمی به نیشابور سفر می کنند.
بازار پوششی؛ بهترین بازار نیشابور
بازار سرپوش نیشابور که به بازار تاریخی نیشابور یا حتی بازار قدیمی نیز شهرت دارد، یکی از بازارهای گرانبها و مهم ایران و یکی از مکان های دیدنی شهرستان نیشابور است که اکثر گردشگرانی که به این شهر سفر می کنند حتما از آن دیدن خواهند کرد. آی تی.
بازار سرپوش که در واقع به معنای بازار سرپوشیده نیشابور است، 16 سال پیش در 19 دی ماه 1380 به شماره 6739 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
حالا شاید این سوال برای شما پیش بیاید که چرا نام این بازار سرپاس است؟ در واقع این بازار به دلیل داشتن بازار سرپوشیده و سرپوشیده به گذرگاه و راهروی مردم نیشابور تبدیل شده و به بازار سرپوشیده معروف شده است.
از نام های قدیمی این بازار می توان به سوق القدیم اشاره کرد که همچنان در بین سالمندان محبوبیت دارد.
بازار تاریخی نیشابور یکی از بازارهای منحصر به فرد و سرپوشیده استان خراسان رضوی است، شاید باورتان نشود، اما بازار سرپوشیده نیشابور حدود 550 سال قدمت دارد و همچنان مورد استفاده و پابرجاست.
نکته جالب دیگر در مورد این بازار این است که این بازار تنها بازار سرپوشیده استان خراسان است که هنوز درصد زیادی دست نخورده دارد.
طول این بازار قدیمی حدود یک کیلومتر است و تنها قسمت باقی مانده از بازار بزرگ نیشابور قدیم است.
در واقع بازار سرپوشیده نیشابور به طول تقریبی 750 متر و عرض 3.40 تا 80.3 متر و ارتفاع از کف تا گنبد معادل 3.40 متر است که تا 5.90 متر نیز متغیر است.
بازار سرپوش نیشابور یکی از بازارهای سنتی ایران است که به تدریج و بدون طرح جامع ساخته شده و تمام ویژگی های بازارهای ایرانی را دارد.
از عناصر تشکیل دهنده بازار نیشابور، راسته بازار، انواع راسته های تجاری، راهروها، گلخانه ها، اکیپ ها، قیصریه و مغازه های فروش اجناس و سایر عناصر مورد نیاز بازار مانند قهوه خانه ها و چایخانه ها، کرسی ها، مساجد و … پایان یک حمام است.
این بازار آنقدر بزرگ است که از دروازه مشهد شروع می شود و به دروازه عراق ختم می شود.
ساخت و توسعه بازار کلاه نیشابور در زمان های مختلف صورت گرفت.
همان طور که گفته شد، بافت قدیمی بازار سرپوش نیشابور که از دروازه عراق در جنوب بازار کنونی در شمال آغاز می شود، مربوط به دوره صفویه و تداوم حکومت این بازار به سمت شمال است. در دوره های مختلف از زندیه تا کنون.
معماری دیدنی بازار سرپوش نیشابور
بازار سرپوش نیشابور به طول حدود یک کیلومتر همچنان منبع درآمد بازاریان این شهر است. تزئینات انجام شده در این بنا بیشتر با آجر است و همین نمای ساده یادآور اصالت و رنگ گذشته است.
سقف گنبدی آن دارای روزنه هایی است که نور را به دالان های بازار می آورد. ورود به بازار از طریق در چوبی مشبک است. طاق ها نیز توجه زیادی را به خود جلب می کنند و دارای آجر چینی به شکل رگه های چینی هستند.
داخل سلول ها نیز گچ کاری شده است. در این بازار بخشهای مختلفی از جمله زرگری، آهنگری، آهنگری، مغازههای پوشاک را میبینید که همچنان مشغول تجارت هستند.
ارتفاع هر گنبد از کف بازار از 3 تا 5 متر متغیر است و عرض بازار حدود 3 و نیم متر است. این بنای ساده و در عین حال جذاب دارای ویژگی های معماری اسلامی و اصیل ایرانی است.
این بازار به غیر از خود بازار، دارای قسمت های معروف و معروف دیگری مانند حمام گلشن، حمام تاریخی، آب انبار و خانه مستوفی است که هنوز هم قسمت هایی از آن دیده می شود. آب انبار موجود در بازار دارای 17 پله و اتاقکی با سقف گچ بری شده است.
یکی از نمونه مکان های این بازار سنتی گرمابه گلشن نام دارد که در ضلع جنوبی بازار و در کنار میدان گلشن قرار دارد.
این نام به دلیل مربع کنار آن انتخاب شده است. این حمام دارای مساحت 1100 متر مربع می باشد که در آن گاوصندوق، هنرستان و رختکن وجود دارد.
در اطراف این حمام سکوهای 30 سانتی متری دیده می شود که از دیوارهای سیمانی ساخته شده اند که سطح آن با کاشی های سفالی تزئین شده و در کف رختکن از سنگ مرمر استفاده شده است. در قسمت بینه یک محوطه شنا و استخر و یک گلخانه اختصاصی وجود دارد.