ایران گردی

بازار اراک کجاست؟

تودی تریپ: مجموعه سرپوشیده بازار تاریخی اراک در بخش قدیم و مرکزی شهر در اوایل دوره قاجار بنا شده است. در زمان فتحعلی شاه توسط محمد یوسف خان گورجی سپهدار در سال 1228 ه.

این بازار از دیرباز به عنوان مرکز اقتصادی و تجاری شهر و همچنین مرکز تجارت فرش در مرکز (فرش ساروق) و غرب کشور و همچنین محصولات کشاورزی شناخته می شده است.

آدرس بازار سرپوشیده اراک

در زمان فتحعلی شاه قاجار و همزمان با تشکیل سلطان آباد (اراک امروزی) شخصی به نام یوسف خان گورجی بازار تاریخی اراک را ساخت.

مروارید معماری و شهرسازی اسلامی این مجموعه ارزشمند 14 هکتاری دارای حمام، مسجد، مدرسه، مخازن، گذرگاه و کاروانسرا بوده و به دلیل موقعیت مکانی، استراتژیک ترین نقطه شهر به شمار می رفته است.

بازار اراک کجاست؟

بازارها همواره نقش مهمی در معاملات اقتصادی و البته تصمیمات سیاسی داشته اند.

این بازار علاوه بر کارکرد اقتصادی که شامل جذب فروشندگان، تولیدکنندگان و صادرات می شود، کارکرد اجتماعی نیز به لحاظ ارتباط افراد طبقات مختلف جامعه با یکدیگر دارد.

ضمن اینکه از کارکرد سیاسی این بازار چه در گذشته و چه در شرایط فعلی نیز نباید غافل شد.

بازار اراک حدود 20 سر و تیمچه دارد که سرای نوذری، سرای کتابفروشان و سرای کاشانی از مهم ترین آنها هستند.

اگر بازار تاریخی اراک را انگشتری برای این شهر بدانیم، کاخ کاشانی نگینی برای این انگشتر است.

اجناس متنوعی در این مجموعه با قیمت مناسب وجود دارد و صادرات کالاهایی مانند خشکبار، صنایع دستی و فرش دستبافت نیز در این بازار انجام می‌شود.

مسجد و مدرسه سپهدار یکی از دیدنی های اطراف این بازار است که نباید از دست داد.

ذکر این نکته ضروری است که تولید و فروش فرش یکی از مهمترین دلایل رونق این بازار بوده و خواهد بود.

بازار تاریخی اراک مجموعه ای ارزشمند با قدمتی 200 ساله است که پتانسیل بالایی برای رونق اقتصادی و گردشگری دارد.

ثبت ملی: این مجموعه در 19 آبان 1355 به شماره 1285 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

نشانی: اراک، میدان اراک، خیابان محسنی، بازار اراک

بازار اراک کجاست؟

دسترسی: بازار اراک در مرکز بافت تاریخی شهر و بین دو میدان اصلی شهر قرار دارد و اگر در ساعات پرترافیک به بازار نروید دسترسی به آن آسان است.

4 مسیر اصلی این بازار به بیرون منتهی می شود و از 4 مسیر (بلوار خمینی، خیابان پاسداران، خیابان محسنی و میدان ارگ) می توانید وارد بازار اراک شوید.

بلوار قائم مقام یکی از بلوارهای مهم شهر است که شما را به خیابان پاسداران متصل می کند.

ساعت کار بازار اراک

ساخت همزمان شهر سلطان آباد و بازار یکی از مهم ترین برهه های تاریخ بازار اراک است.

بنا بر تحقیقات کارشناسان و مستندات موجود، ساخت شهر اراک حدود بیست سال به طول انجامید و در این سال ها قسمت هایی مانند ردیف، خانه و راهرو ساخته شد.

بنای اصلی بازار توسط شخصی به نام سپهدار اعظم (حاکم وقت شهر) در اوایل قرن سیزدهم میلادی ساخته شد و امروزه بازار دارای مسجد و مدرسه ای به نام وی است.

اقتصاد قوی پیرامون شهر سلطان آباد و نیاز به مکانی برای تهیه محصولات کشاورزی مرغوب منطقه و به نمایش گذاشتن و فروش فرش معروف ساروق، انگیزه اصلی ایجاد این شهر و بازار آن از لحاظ اقتصادی است. از دید

این مجموعه در گذشته دارای چهار حمام به نام‌های همام چهارسوک، همام نو، همام شیخ الاسلام و همام فیروزه بوده که برخی از آنها در طول زمان تغییر کرده‌اند.

مدت زمان بازدید از این جاذبه: بین ساعت 2 تا 3

بازار اراک کجاست؟

مجموعه بازار اراک دارای نقشه از پیش طراحی شده است و مسیر آن برخلاف بازارهای دیگر آزاد و منحنی نیست و مسیرها منظم و دارای تقارن هندسی هستند.

راسته بازار و گذرگاه های متعددی که از آن عبور می کنند، اساس بافت شطرنجی شهر سلطان آباد را تشکیل داده است.

این بازار دارای دو محور عمود بر هم است یکی محور شمالی به جنوبی به طول 720 متر و دو ورودی یکی شمالی و دیگری جنوبی و دیگری محور شرقی به غربی به طول 200 متر و دارای 8 گذر و ورودی های شرقی-غربی

معابر فرعی عمود بر دو گذر اصلی ساخته شده است.

به لطف معماری خاص به کار رفته در ساختمان بازار، هوای داخل بازار در زمستان گرم و مطبوع و در تابستان با وجود سرپوشیده بودن بسیار خنک است.

این دو محور در محلی به نام چارسوک که حوض سنگی نیز دارد، تلاقی می کنند. مساحت کل بازار 14 هکتار است.

در قدیم 4 دروازه در چهار طرف بازار به نام های دروازه قبله، دروازه رزن، دروازه شهرجرد و دروازه حاج علینکی وجود داشت که به مرور زمان از بین رفت.

در ساخت این مجموعه عمدتاً از آجر استفاده شده است و گچ و آهک و گچ و خشت ساختمان بازار را تکمیل می کند و برای استحکام بنا از تیرهای چوبی استفاده شده است.

همچنین از ورق های مس و سرب منجمد در پای ستون ها استفاده می شود.

سقف بازار به صورت گنبدی است و در نمای پشت بام، گنبدها به طور پیوسته در محورهای شمالی – جنوبی و شرقی – غربی دیده می شود و گنبد به چهارسوک یا تقاطع دو متصل است. محورها، بزرگتر و متمایزتر از گنبدهای دیگر است.

در مرکز هر گنبد یک نورگیر چند ضلعی تعبیه شده است که علاوه بر نورپردازی، تهویه را نیز بر عهده دارد.

بازار اراک کجاست؟

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا