زیباترین جاذبه تاریخی نهبندان کدام است؟
تودی تریپا _ خدمات توریستی: آسیاب های بادی یا آسبادها یکی از نمونه هایی هستند که نشان می دهد افراد با شرایط محیطی سازگاری می یابند و نهایت استفاده را می برند.
منطقه سیستان و خراسان جنوبی جایی است که بادهای 120 روزه سیستان می وزد و یکی از بهترین نقاط برای استفاده از انرژی باد است.
آسبادها در مناطق مختلف این منطقه دیده می شوند.
روستاهای آسیا آباد در دهستان نبندان از جاذبه های گردشگری استان خراسان جنوبی است.
آسیاب های بادی؛ زیباترین جاذبه تاریخی نبندان
منطقه نبندان به دلیل وجود راه های اصلی و درجه یک، ارتباط نزدیک با سیستان و استان های بلوچستان و کرمان، همجواری با پاکستان و افغانستان و بنادر جنوبی کشور به ویژه چابهار یکی از مناطق مهم ارتباطی است. ، و موقعیت راه های تجاری مهم استان خراسان.
همچنین وجود سنگ های قیمتی در معادن این منطقه در کنار کشاورزی دلیل دیگری بر اهمیت نبندان است.
مردم این منطقه از نظر قومی از اقوام اشکانی و آریایی هستند که از قبل از اسلام در این منطقه زندگی می کردند.
به غیر از مردم فارس، اقوام دیگری نیز در این منطقه زندگی می کنند، بلوچ ها و عرب ها. مردم نهبندان به گویش محلی نزدیک به خراسانی صحبت می کنند.
گویش آنها به گویش سیستانی نزدیک است و برخی از آنها سیستانی هم صحبت می کنند. اکثر مردم نهبندان مسلمان و شیعه هستند.
آسبادها تأسیسات بادی هستند که در گذشته برای آسیاب گندم مورد استفاده قرار می گرفتند و تا 70 سال پیش در منطقه خراسان جنوبی به ویژه در شهر و نقاطی از نهبندان به دلیل وجود بادهای 120 روزه مورد استفاده قرار می گرفتند.
برخلاف آسیاب گندم اروپایی که به صورت افقی طراحی شده است، این آسیاب بادی دارای محورهای عمودی است.
آسبادها آسیایی هستند که با نیروی باد می چرخند. دو دیوار موازی به ارتفاع 10 متر که در فاصله 4 متری قرار گرفته اند، بنای مشترک این آسبادها را تشکیل می دهند. در قسمت شمالی این اتاقک تیغه های بزرگی وجود دارد که به کمک باد می چرخند.
چرخش تیغه ها اهرم بزرگ و سنگ زیرین را حرکت داده و عملیات سنگ زنی آغاز می شود.
نقشه آسبادهای منطقه نهبندان برگرفته از آسبادهای سیستان بوده و تقریباً شبیه به یکدیگر هستند. برخی آسبادها در دو طبقه ساخته شده اند. فضای بالای آن جایی است که بزرگترین بخش های آسیا در آن قرار دارد.
این فضا از سه طرف بسته است و جهت باز آن در معرض باد است. محور آسباد به صورت تیری ثابت به طول 5/4 تا 5 متر با شکاف های مستطیل شکل در سطح است تا بتوان دست ها را در آن قرار داد.
بازوها از میله های موازی تشکیل شده اند که تیرها را در موقعیت عمودی در معرض باد نگه می دارند.
سنگ آسیاب از دو سنگ گرد با اندازه مساوی تشکیل شده است که یک سنگ ثابت پایین و یک سنگ بالا متحرک است.
طبقه همکف انبار نیز شامل انبارهایی برای نگهداری آرد و گندم و یک سری پله منتهی به طبقه بالا می باشد. این سازه ها به دلیل نوع کاربرد، تزئینی ندارند.
ویژگی های جالب آسیاب های بادی نهبندان
آسیاب های بادی نهبندان در دو طبقه ساخته شده اند. طبقه فوقانی برای بزرگ ترین قسمت های آسیاب در نظر گرفته شده بود و طبق طبقه همکف نیز انبارهایی برای نگهداری آرد و غلات در نظر گرفته شده بود.
در طراحی ساختمان این آسیاب ها از نقشه آسبادهای سیستان استفاده کرده اند و به دلیل نحوه استفاده از آن ها تزئینی ندارند و کاملا ساده هستند.
این آسیاب های بادی از جمله جاذبه های نبندان هستند که ارزش دیدن دارند.
آسیاب های بادی نبندان یکی از جاذبه های گردشگری شهر نبندان است. آسیابهای بادی یا آسباد نشان میدهند که بشر از قدیم الایام توانسته خود را با شرایط محیطی تطبیق دهد و از آن نهایت استفاده را ببرد.
منطقه سیستان و خراسان جنوبی جایی است که بادهای 120 روزه سیستان می وزد. بادهایی که می توان آنها را عنصری مخرب دانست. اما ایرانیان باستان آسیاب های بادی نهبندان را در جهت این بادها می ساختند.
بادهای 120 روزه سیستان در فصل گرم سال معمولاً از اواسط اردیبهشت تا اوایل پاییز و معمولاً بیش از 120 روز می وزد.
به طور معمول، این بادها از اوایل ژوئن تا اوایل پاییز قوی تر و شدیدتر هستند. خاستگاه بادهای 120 روزه که در محلی به بادکوه معروف است، ارتفاعات برفی کوه بابا در هندوکش است.
وجود بادهای شدید از یک سو و کمبود آب از سوی دیگر باعث رونق آسیاب های بادی در شرق ایران و اهمیت آن ها شد.
ساختمان آسباد از ساده ترین مصالح از جمله خشت، گل و چوب ساخته شده است و ساختمان او از دو طبقه اصلی تشکیل شده است.
ساخت آسیاب های بادی علاوه بر کارآمد بودن، یکی از نشانه های زیرکی انسان در استفاده صحیح از طبیعت است.
دیدن این آسیاب ها و مشاهده این مناطق حس خوبی است که مردم با استفاده از توانایی های خود می توانند به ما منتقل کنند.