زیباترین جاذبه تاریخی فیروزآباد فارس کجاست؟
تودی تریپ: استان فارس در تابستان دارای هوای گرم و در زمستان هوای سرد و خشک است.
به دلیل بارندگی کم در این استان، بهترین زمان برای بازدید از قلعه فیروزآباد فصل بهار است که هوای معتدل و مطبوعی برای گردشگران دارد.
برای بازدید از قلعه دختر فیروزآباد بهتر است ساعات اولیه روز را انتخاب کنید تا بتوانید از نور روز استفاده کنید و از گرمای ظهر در امان باشید.
با توجه به قرار گرفتن این قلعه در دامنه کوه، لطفا وسایل مناسب برای پیاده روی معمولی مانند آب کافی، کفش مناسب، کلاه آفتابگیر، عینک و کرم ضد آفتاب برای بازدید همراه داشته باشید.
مسیر قلعه خاکی و سنگی است. اما سخت و طولانی نیست و نیاز به تجهیزات تخصصی ندارد.
قلعه دختر؛ زیباترین جاذبه تاریخی فیروزآباد فارس
قلعه دختر به دلیل قرار گرفتن قلعه دختر بر روی کوه و از سه طرف توسط تنگه ای محصور شده است و از موقعیت استراتژیکی برخوردار است.
این قلعه 2300 متر مربع مساحت دارد که در 3 طبقه به صورت پلکانی شکل گرفته است.
طبقات توسط یک پلکان مارپیچ تا بالاترین قسمت قلعه ادامه می یابد.
اگر از بالا به قلعه دختر نگاه کنیم، متوجه شکل مستطیل شکل آن و همچنین گنبد هلالی شکل بزرگی می شویم که بر روی یک اتاق بزرگ مربع شکل ساخته شده است.
این اتاق مربع شکل در بالاترین قسمت قلعه دخترانه قرار دارد. شواهد باقی مانده نشان می دهد که این قسمت اعیانی و جزء تشریفاتی قلعه دختر بوده است.
اتاقهای کوچک اطراف دیوار برج و راهروها و اتاقهای طبقه دوم بر اثر فشار طاقها به دیوارهای زیرین، باعث تخریب جدی این قسمتها شده است.
در قسمت پایین (قسمت میانی) سالن هایی وجود دارد که دارای طاق های چند وجهی هستند که دارای سالن آشپزخانه می باشند.
این قسمت به طبقه پایین نیز متصل است. پایین ترین سطح این قلعه ورودی آن است که دارای سالنی برای افرادی است که تازه می خواهند وارد قلعه شوند.
در این سالن سکوهایی وجود دارد که بر روی طاقچه قرار می گیرند.
در انتهای سالن یک نیمکت با پنج صندلی پرآذین قرار دارد. در سمت راست این تالار دری با راه پله مدور به قسمت میانی خانه تعبیه شده است.
جالب است بدانید که در این قلعه برای رفع نیاز آبی، آب انباری سنگی در دل کوه ایجاد کردند.
از دیگر ویژگی های این قلعه، معماری متفاوت در قسمت های مختلف است.
در قسمتی از این قلعه یک دهانه غار مانند بزرگ وجود دارد که برخی معتقدند راه فرار مخفی قلعه بوده است.
در واقع زمانی که دشمن به افرادی که در قلعه مانده بودند و نمی توانستند بیرون بیایند حمله می کرد، از این جاده اضطراری به عنوان راهی برای ارتباط با شهر، تامین مواد غذایی و همچنین افزودن نیروی رزمی برای دفاع از قلعه استفاده می شد.
بازدید از این قلعه هزینه ای دارد. همچنین زمان توصیه شده برای بازدید از قلعه دختر فیروزآباد چند دقیقه است.
پس از خروج از شهر شیراز و گذر از فرودگاه به روستایی به نام فسا میرسید، سپس به کوار میروید و پس از حدود ۱ ساعت رانندگی، مناظر زیبایی مانند دشتهای سرسبز و سد را میبینید.
در پای قلعه یک پارکینگ وجود دارد و تله کابین هم برای بالا رفتن از کوه وجود دارد، اما اغلب بسته است.
معماری دلنشین قلعه دختر فیروزآباد
استحکامات قلعه دختر فیروزآباد با زیربنای بیش از 2000 متر مربع از قسمت های پایین دره تنگاب شروع شده و تا بلندترین نقطه کوه امتداد می یابد.
بنای اصلی این قلعه در بلندترین نقطه کوه قرار دارد و با مصالحی چون گچ و قلوه سنگ ساخته شده است.
دیوارهای اطراف قلعه دختر بر فراز و فرودهای طبیعی کوه و صخره های شیب دار بنا شده است. به نظر می رسد این کمربند محافظ حدود 6-7 متر ارتفاع داشته است.
قلعه دختر فیروزآباد از سه جهت شمال، غرب و جنوب توسط صخره های بلند کوهستانی محصور شده است.
در ضلع شرقی در فاصله یک کیلومتری بقایای دیوار سنگی مستحکمی دیده می شود که مانع نفوذ مردم از این سمت می شود.
بر روی تمام صخره های اطراف برای محافظت از ساختمان مرکزی برج های دیده بانی ساخته شده است و تنها راه ورود به قلعه از طریق راه پله ای در قسمت جنوبی قلعه است که هنوز پابرجاست.
قلعه دختر به دلیل محصور شدن در میان صخره های کوهستانی غیر قابل نفوذ است و تنها راه ورود به آن پلکانی در قسمت جنوبی قلعه است.
در قسمتی از قلعه دختر فیروزآباد ورودی غاری دیده می شود که بر اساس کاوش های انجام شده راه ارتباطی مخفی به شهر اردشیر خوره (شهر باستانی غور) بوده است.
این مسیر ارتباطی در گذشته برای رساندن نیروی انسانی و مواد غذایی به قلعه در هنگام حملات دشمن مورد استفاده قرار می گرفت.
بنای اصلی قلعه دختر فیروزآباد که جزء مسکونی و سلطنتی آن محسوب می شود در سه سطح و به صورت سه ساختمان پلکانی طراحی شده است.
این بنا به شکل مستطیل به طول 120 متر و عرض 40 متر است.
هر یک از این سه بخش معماری خاصی دارند و توسط یک راه پله مارپیچ به بخش های دیگر متصل می شوند.
در مرتفع ترین و منتهی الیه ترین قسمت کاخ آثاری از دهلیز و تالار باشکوهی وجود دارد که بقایای گنبدی بر روی آن باقی مانده است.
به نظر می رسد قسمتی از دیوارهای این قلعه که از صخره ها به سمت رودخانه امتداد دارد، برای محافظت از جاده عبوری از کنار قلعه ساخته شده است.
دیوارهای بیرونی، مانند دیوارهای قلعه، با گچ بری سیمانی و قالبگیریهای عمودی کم عمق تزئین شدهاند.
کنده کاری های گچ بری در قلعه دختر فیروزآباد بسیار شبیه به تزئینات هخامنشی در تخت جمشید است.
قلعه دخترانه فیروزآباد از قسمتهای مختلفی مانند تالار، ایوان، اتاقهای تودرتو، برج دیدهبانی، راهرو، آب انبار، حیاط مرکزی و راه پلههای مارپیچ تشکیل شده است.
این قلعه ابتدا با نظارت محققان سوئیس و سازمان یونسکو مورد کاوش قرار گرفت و بعدها به دلیل آسیب شدید زلزله توسط سازمان میراث فرهنگی مرمت شد.
متأسفانه امروزه بسیاری از اتاق ها، راهروها و دیوارها تخریب شده و از فشار طاق بر آنها آسیب جدی دیده است.